Tijd voor mijn favoriete (relatief nieuwe) blogrubriek, de Ask Your Running Question. Kun jij geloven dat dit al de 28ste is? Time flies. Dit keer beantwoord ik onder andere vragen over het uittrekken van je sportbeha (crisis!!!) en poep-dilemma’s. Ik beloof je dat het netjes blijft en je nu niet meteen op zoek hoeft te gaan naar een kotszakje.
Inge: Ik vind dit echt een supertoffe rubriek (en jij bent zelf ook best wel tof), dus zet ik hier na een beetje moed verzamelen toch maar gewoon maar kneuzenvraag der kneuzenvragen neer: hóe trek je ooit je (Nike standaard racerback) sportbh handig uit?!
Hi Inge, ik moest echt ontzettend hard lachen om je vraag. Niet omdat het een kneuzenvraag is, maar omdat het gewoon echt een struggle is die hier ook maar al te bekend is. Heb je net lekker gelopen, kom je bezweet thuis, is het enige dat je wil onder die warme douche stappen, moet je die verdomde beha eerst nog uit zien te krijgen. Frustratie alom. Het beste werkt om je armen te kruisen en hem dan gewoon over je hoofd te trekken. Maar ook hierbij loop je de kans om je arm uit de kom te trekken. Niet heel fijn.
Zelf draag ik eigenlijk nog amper beha’s zonder ‘normale’ behasluiting. Ik heb het idee dat steeds meer sportmerken eindelijk inzien dat het geen doen is om jezelf uit een beha te wurmen die uit een stuk bestaat. Ik draag meestal de Nike Alpha Sport-bh of de adidas CMMTTD X beha. Beide beha’s zijn ook een beetje voorgevormd, zodat je nog iets van een voorgevel overhebt in je sportshirt. De makkelijkste beha om aan en uit te trekken heeft trouwens een rits aan de voorzijde. Ik heb deze zelf nog niet geprobeerd, maar heb er goede verhalen over gehoord.
Linda: Tijdens en na het lopen van een lange duurloop heb ik altijd last van mijn darmen, tijdens wedstrijden wil ik nog wel eens een Imodium innemen (ik weet dat het niet het beste is maar toch). Dit wil ik eigenlijk niet tijdens trainingen doen. Heb je tips zodat ik mijn darmen iets kan geruststellen tijdens het lopen (na het lopen is niet zo erg, want dan ben ik toch thuis)?
Hi Linda, same girl! Vooral in de zomer heb ik er last van, als de temperaturen wat hoger zijn. En zoals je waarschijnlijk wel weet had ik er zelfs tijdens de marathon in Berlijn last van. Ook al was het toen slechts dertien graden en had ik van te voren twee Imodium geslikt. Het is echt mijn grootste struggle tijdens het lopen en ik kan je dan helaas ook geen recept geven wat gegarandeerd werkt.
Wat bij mij wel werkt: zorgen dat ik 48 uur van te voren niet pittig eet. Geen producten eten waarvan ik weet dat ik er van naar het toilet moet (vet eten, bonen, rozijnen). Minstens twee uur voor het lopen niets meer eten, misschien alleen nog een banaan een uur van te voren. Niet te veel zoete drankjes. en toch die Imodium. Volgens mijn huisarts kan het geen kwaad om Imodium te slikken. Natuurlijk wil je het niet iedere training doen, maar voor de langere lopen kun je best een Imodium slikken (is mij verteld). Ik heb zelfs laatst van iemand gehoord die 6 (!) Imodium had geslikt voor een marathon en daardoor tijdens de marathon geen last had gekregen van darmproblemen. De dag daarna kon ze ook weer ‘gewoon’ naar het toilet.
Als je het niet vertrouwt zou ik je altijd willen adviseren er met een specialist over te praten.
Annemiek: Over 3 weken doe ik mee met een sponsorloop van ongeveer 25 km. Ik heb een paar weken terug met de Singelloop in Utrecht meegedaan. En de verste afstand die ik ooit gerend heb is 16 km. Nu gaat het bij de sponsorloop totaal niet om tijd, om zo ver mogelijk te komen en daarmee zoveel mogelijk geld op te halen. Na de sponsorloop heb ik voor heel lang geen wedstrijd o.i.d. gepland, dus tijdens de race kan ik wel alles geven en helemaal stuk gaan. Heb daarna genoeg tijd om te herstellen, maar ik wil natuurlijk geen permanente blessures oplopen. Dat zou jammer zijn. Hoe kan ik me hier het beste op voorbereiden? In die 3 weken zoveel en zo ver mogelijk trainen? Of juist rust houden?
Hi Annemiek, wat gaaf dat je een sponsorloop van 25 kilometer gaat lopen. Ik weet vrijwel zeker dat je met een training van 16 kilometer de 25 wel gaat halen, maar ik snap dat je liever nog een keer iets langer loopt. Of je dat wel of niet moet doet hangt er vanaf hoe snel je herstelde na die 16 kilometer. Hoe lang heb je daarna met spierpijn gelopen? Voelde je je daarna erg uitgeput? Was je de dagen er na futlozer dan anders? Als dat niet het geval is kun je proberen twee weken van te voren nog een keer 18 kilometer te lopen, anders zou ik zeggen; loop nog een keer 12 kilometer en doe lekker rustig aan. Probeer goed te eten, genoeg te slapen en 2 liter water per dag te drinken. Drie keer in de week een lekker stukje hardlopen (5-12 kilometer) en niet te veel zorgen maken. Zoals je zelf al aangeeft, het gaat er alleen maar om dat je de finish haalt. Dat kun je – in geval van ‘nood’ – ook wandelend toen, toch?
Marjolein: Ik begin volgende week aan mijn trainingsschema voor mijn eerste marathon. Mijn huidige loopschoenen zijn pas een paar maanden oud maar zullen tegen de tijd dat ik de marathon loop in april niet meer voldoende demping geven en dus moet ik op tijd nieuwe schoenen aanschaffen. Mijn vraag is dus wanneer is het beste moment om nieuwe schoenen te kopen zodat ik alle tijd heb om ze goed in te lopen en is het het beste om gewoon dezelfde schoen aan te schaffen als die ik nu heb. Lees weleens dat mensen verschillende schoenen gebruiken voor duurloop, intervaltraining en wedstrijd. Ik loop al jaren op Asics en speciale sportzolen.
Hi Marjolein, wat spannend dat je in april je eerste marathon loopt. Heel veel succes alvast. Ga je hem in Rotterdam lopen?
Goed dat je nu al nadenkt over je schoenen. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Hoe zitten de schoenen waar je nu op loopt? Ben je daar blij mee? Als je er blij mee bent dan zou ik zeggen; never change a winning team. Denk je, het kan beter… dan zou ik alvast gaan inventariseren wat voor schoen wel op jouw lijf (voet) geschreven is.
Ik denk niet perse dat je andere schoenen nodig hebt voor verschillende trainingen, zeker omdat dit jouw eerste marathon wordt en het vooral belangrijk is dat je deze zonder al te veel kleerscheuren uit loopt. Ik zou kiezen voor een schoen die jou voldoende ondersteunt, 42,195 kilometer lang. Zelf loop ik op de LunarTempo van Nike, maar die wordt niet meer gemaakt dus daar heb jij helemaal niets aan (en ik ook niet, ik moet op zoek naar een vervanger).
Zelf loop ik het liefst een marathon op schoenen waar ongeveer 70-100 kilometer op gelopen is. Waar de kop af is, die al een beetje naar mijn voet gevormd zijn, waarvan ik weet dat ze lekker lopen, maar waar nog meer dan genoeg demping op zit. Wanneer je ze koopt maakt dus niet zo heel veel uit, als je nog maar genoeg tijd hebt om ze van te voren uit te testen. Heel veel succes het komende half jaar!
Annerieke (& Annemiek): Ik vind dit zo’n leuke rubriek! Ik ben (mede door jou!) nu een anderhalf jaar aan het hardlopen en ga in maart m’n eerste halve marathon lopen. Nu ben ik alvast aan het trainen om mijn afstand van 10 km naar 21 km uit te breiden. Nu heb ik alleen altijd tijdens mijn trainingen een hoge hartslag. Ik ren dus gerust een 10km met een hartslag van 180bpm gemiddeld. Ik vind het wel zwaar, maar heb niet het idee dat ik echt helemaal stuk ga. Ik weet dat je op het gebied van hartslagtrainen niet zo veel doet, maar ik kan er best onzeker van worden dat mijn gemiddelde hartslag na 1,5 jaar regelmatig hardlopen dus niet echt naar beneden gaat. Ik was benieuwd wat jouw gedachten hierover zijn, of mijn onzekerheid terecht is en of ik die halve marathon wel zou kunnen lopen met zo’n hoge gemiddelde hartslag.
Hi Annerieke, aller eerst, wat gaaf dat je wil gaan trainen voor een halve marathon. Ga je de CPC lopen? Ik sta sowieso 11 maart weer aan de start van de halve marathon.
Dan je vraag, over je hartslag. Een gemiddelde van 180bpm is inderdaad hoog op een tien kilometer, maar of het zorgwekkend is durf ik (als onopgeleid projectiel) niet te zeggen. Wat ik wel kan zeggen is dat mijn zusje afgelopen week vijf kilometer liep (zelfde als jij: wel zwaar, maar niet stuk) met een gemiddelde van 187bpm (wat ze tijdens haar halve marathon gelopen heeft weten we niet, want ze had per ongeluk haar hartslagmeter uit gezet). Er zijn gewoon mensen die een hogere hartslag hebben dan anderen. Dit hoeft niet per definitie slecht te zijn. Als je je zorgen maakt, of gewoon benieuwd bent, of graag het zekere voor het onzekere neemt, zou ik een afspraak bij een sportarts maken om een test te doen waarin je hartslagzones bepaald worden. De arts kan dan vaak ook zien of er iets ‘mis’ is met je hart en of er dus iets is waar je je zorgen over moet maken of niet.
Succes de komende maanden met trainen en laat me weten hoe het gegaan is!
Oké mensen, dat waren ze weer voor deze week. Staat jouw vraag er niet tussen? Dan beantwoord ik die (half) november. Volgende week wil ik graag New York Marathon-gerelateerde vragen beantwoorden. Dus alsjeblieft, als je een vraag hebt, stel hem me. Anders kan ik geen blog schrijven ;-).
Liefs,
Annemerel
Als ik mijn sporttopje (rackerback) van Nike echt niet snel uit krijg; houd ik heb gewoon aan en spring ik er mee onder de douche. Hij gaat dan gemakkelijker uit en je staat al heerlijk onder de douche. Tevens ook een keer gedaan met mijn hele outfit. Ik had het zo koud (nat geregend) dat mijn spieren gewoon stijf waren.
Dank je voor het beantwoorden van mijn vraag! Ik loop inderdaad mijn eerste marathon in Rotterdam. Ik kijk weer uit naar je blogs over je New York marathon, hopelijk volgende week onder de 4 uur.
Ik heb wel een NY—marathonvraag: die staat namelijk zeker ook op mijn bucketlist ;) Ik ging stiekem al even kijken naar prijzen en ook naar georganiseerde marathon-reizen (zoals die van tui). Jij bent zowel zelf/alleen als met zo’n organisatie naar NY geweest, toch? Wat zou je aanraden? Wat vind je de voor- en nadelen van beide opties?
Ik ben ook iemand met een hoge hartslag. Dat hoeft niet per se een alarmerend signaal te zijn. Als je je er goed bij voelt en je hartslag ook weer goed naar beneden gaat wanneer je stoot met trainen dan moet het okay zijn. Ik heb me ooit laten doormeten bij een sportarts. En alles was prima. Mij zones liggen gewoon net even anders dan het gemiddelde. Laatst nog met mijn huisarts er over gehad. En hij kwam tot dezelfde conclusie. Maar het is sowieso wel goed als je je even laat checken door een specialist. Al is het alleen al om een gerust gevoel te krijgen.
Leuk, ik heb ook nog wel een vraag over NY! Heb je al een bepaald raceplan in je hoofd voor de marathon? Ik weet dat je binnen de 4 uur wilt finishen, maar wil je bijvoorbeeld een constant tempo lopen of steeds iets sneller gaan? En bedenk je nu al van welke verzorgingsposten je gebruik wilt maken?
Wat leuk dat je volgend jaar weer aan de cpc staat, ik wil ook meedoen!
Ik heb een vraagje i.v.m. loopschoenen… Spuit jij deze in met zo’n spray tegen regen, net zoals je bij gewone schoenen kan doen? Of is dit niet nodig? Ik heb de Asics DS trainer 22…
Ik heb een vraag een hardloopvraag, alleen niet marathon gerelateerd. Ik ben weer aan het opbouwen vanaf niets nadat ik vorig jaar de laatste kilometers heb gelopen toen ik zwanger werd van mijn zoontje. Nu inmiddels rustig opbouwen ivm bekkeninstabiliteit. Mijn dochter is nu een paar keer mee geweest en vond het superleuk en zou zelfs elke dag willen lopen! Maar ik vroeg me af in hoeverre het verstandig is aangezien ze pas (net) 12 is en ook in de groei. Ze sport verder 1x per week (badminton). Ze heeft nog geen loopschoenen omdat ik eerst wil afwachten hoe lang ze het leuk blijft vinden. Mijn doel is om 3x per week te lopen en 2x per week rond de 5 km (1 interval training) en 1 per week een langere duurloop.
Het is in ieder geval wel heel gezellig samen! Veel success met de allerlaatste voorbereidingen voor de NY Marathon. Ik lees en kijk alles mee! Stiekem zou ik dat ook wel willen!
Helaas geen NYvraag, maar wel iets waar ik jouw mening voor nodig heb. Tijdens de CPC heb jij ooit op 1 dag alle 3 de afstanden gedaan. In mijn marathontrainingsschema moet ik die dag 32km lopen dus ik wil de 10 en de halve achter elkaar doen. Zou jij de 5 in zo’n geval ook lopen? Oftewel, is de 5km het waard om nog een half uur extra te lopen die dag? Verder ga ik nu je blogje weer terugzoeken over de CPC :)
Veel plezier alvast morgen!
Ik train voor de 7Heuvelenloop, dat was aan het begin van het jaar een uitdaging waar ik echt bang van werd, maar inmiddels gaat het zo lekker (ik tik met gemak lange duurlopen weg) dat ik in december zelfs nog een halve marathon heb gepland. Stel dat die nou smaakt naar meer, lees: een marathon, zou ik dan in 20 weken van halve marathon naar hele marathon in de training kunnen gaan of is dat te snel? De marathon die ik zou willen lopen is eind juni 2018.
Anyway zet hem op morgen. :)
Hey Annemerel!
Allereerst gefeliciteerd met New York, wat een topprestatie zeg!
Ik heb zelf een vraag over de halve marathon. Ik zou ontzettend graag de halve marathon van Amsterdam willen gaan lopen in 2018 maar loop nu niet verder dan zeven kilometer. Wel ben ik al ongeveer anderhalf jaar aan het rennen maar ik had niet de behoefte om mijn afstand of snelheid te vergroten/verbeteren .
Ik vond drie keer in de week een kort stukje rennen gewoon prima.
Maar nu mijn vraag, is het denk je te doen om die halve marathon te lopen als ik nu begin met trainen? Ik wil dan beginnen met jouw schema voor de 10 km en daarna het halve marathon schema volgen.