Wat je moet weten voordat je een leren jasje koopt

 photo goosecraft03.jpg

Vijf jaar geleden kocht ik een heel fijn leren jasje dat ik een aantal jaar met veel plezier gedragen heb. Totdat het leer van zwart naar groen verkleurde en de stof met de dag meer op karton ging lijken in plaats van soepel zacht leer. Mijn jasje was – overbodig te zeggen – toe aan vervanging. Als je mijn New York foto’s en vlogs gezien hebt zal het je vast niet ontgaan zijn; die vervanging is inmiddels in mijn bezit. Ik heb een heel fijn nieuw jasje van Goosecraft. Maar waar moet je nu op letten als je een nieuw leren jasje koopt.

Een leren jasje is nogal een investering. Goed leer is duur. Het maken van een bewuste keuze is dan ook redelijk belangrijk. Je wil vast langer dan een seizoen je leren jasje dragen.

 photo goosecraft03.jpg

1. Vind je model

Je hebt leren jasjes in allerlei soorten en maten. Van colbert-stijl jasjes tot bombers en van lange jassen tot meer croppend modellen. Zelf ben ik het meest fan van het biker model. Lekker stoer en met alles goed te combineren. Van een lekkere dikke trui tot een zomers fladderjurkje. Ik vind het fijn als het jasje een mooie kraag heeft, die je eventueel omhoog kan zetten als het onverwachts toch kouder is. Ik wil mijn jasje kunnen dragen als jas in de herfst en in het voorjaar, als binnenjas over een trui of longsleeve in de winter, maar ik wil hem ook mee kunnen nemen in de zomer, voor wanneer het ’s avonds wat afkoelt over mijn zomerjurkje. Met een biker model kan dat volgens mij alleen perfect.

2. Zorg dat de maat goed is

Je leren jasje moet natuurlijk wel goed zitten. Je wil een leren jasje niet te strak kopen, want er moet nog wel een lekkere trui onder passen. Maar waarschijnlijk wil je ook dat hij wel mooi aansluit. Leer loopt meestal nog ongeveer een halve centimeter uit, goed om te weten als je twijfelt tussen twee maten. Als je je armen goed naar voren kunt steken terwijl je een trui onder je jasje aan hebt en het jasje dicht kunt ritsen, dan is ‘ie in ieder geval niet te klein. Leer is lastig te vermaken door een kleermaker, dus het kopen van de juiste maat is redelijk essentieel.

3. Let op de finishing touches

Let goed op het leer, vind je de stof mooi? Hou je meer van glanzend glad leer of heb je liever iets doffer leer met meer reliëf? Bekijk de ritsen, werken ze ook allemaal goed? Hoe is het jasje afgewerkt? Hoe is het stikwerk?

4. Let op garantie en service

Als je een jasje koopt van 400 euro, verwacht je natuurlijk wel een beetje service. Mocht er toch onverhoopt iets aan de hand zijn met je jasje, dan wil je natuurlijk wel dat dit op een goede manier gefixt wordt. Toch?

 photo goosecraft03.jpg

Zelf heb ik gekozen voor het BIKER469 jasje van Goosecraft. Dit jasje heeft alles wat ik in een leren jasje zoek, hij is op ontzettend veel verschillende manieren te combineren en hij is van goede kwaliteit. Bij mijn jasje ontving ik een impregneerspray waarmee ik het leer kan beschermen tegen de regen. Zo blijft hij waterafstotend en is de kans dat hij snel verkleurt kleiner. Dit heb ik bij mijn vorige jasje nooit gedaan, dus hopelijk heb ik op deze manier nog jaren plezier van mijn jasje.

Wil je ook een Goosecraft jasje scoren? Op 25 en 26 november is er een Goosecraft sample sale in de Zuiveringshal West bij de Westergasfabriek in Amsterdam. Voor meer informatie en een ticket check het Facebook event.

Heb jij ook een leren jasje in je kast hangen? Of ben je er naar op zoek?

Liefs,
Annemerel

*Deze blog is een samenwerking met Goosecraft, een Amsterdam-based fashion brand dat vooral bekend staat om haar mooie leren jasjes. 

Delen:

22 Reacties

  1. november 16, 2017 / 13:01

    Een leren jasje hoort echt bij mijn standaard look. Inmiddels heb ik er al 3 in mijn kast hangen, van iets luchtere stukken voor de lente/zomer tot echte dikke jassen.

  2. Marjolein
    november 16, 2017 / 15:39

    Ik heb al 15 jaar een bordeaurood jasje in mijn kast hangen en hij is nog steeds prachtig. Ik draag ‘m niet dagelijks, maar als ik ‘m draag voelt het altijd speciaal.

  3. Brenda
    november 16, 2017 / 16:05

    Mag ik vragen welke maat jij hebt in het jasje…. overweeg er ook een te bestellen en vroeg me af hoe de maten vallen?

  4. Anna
    november 16, 2017 / 16:43

    Ik vind het persoonlijk niet fijn om er helemaal onderaan een artikel achter te komen dat het een advertorial betreft. Het voelt dan altijd alsof ik voor de gek wordt gehouden en alsof het de bedoeling is om het verborgen te houden.
    Ik weet niet wat anderen hiervan vinden en of er een weloverwogen beslissing aan vooraf is gegaan, maar ik vind dat het in de titel of de eerste alinea duidelijk moet zijn dat het om gesponsorde content gaat. Dat zou dan helemaal niet af doen aan de kwaliteit van het artikel, maar is een stuk transparanter dan helemaal onderaan opeen zeggen dat het gesponsord is.
    “Ik heb een heel fijn nieuw jasje van Goosecraft. Maar waar moet je nu op letten als je een nieuw leren jasje koopt.” Klinkt alsof je in eerste instantie wilt doen alsof je het jasje zelf hebt gekocht. Zo komt het in ieder geval over en dat zou ik niet netjes vinden.
    Dit is niet bedoelt als haat oid. Gewoon feedback van hoe dit op mij als lezer overkomt. Ik kan me voorstellen dat je het helemaal niet zo bedoelt namelijk. Mijn persoonlijke mening dus en wellicht iets om in de toekomst over na te denken.

    • Annemerel
      Auteur
      november 17, 2017 / 10:36

      Hi Anna, bedankt voor je feedback. Ik probeer nog een goede manier te vinden om aan te geven of iets gesponsord is of niet en test daarom verschillende dingen uit. Soms zet ik het vooraan in de tekst, maar dan wordt mijn blog beduidend minder gelezen. Wat ik ook heel jammer vind, want de inhoud zou niet anders geweest zijn wanneer het geen samenwerking betroffen had.

  5. Ilse
    november 16, 2017 / 21:41

    Ik heb wel een nepleren-jas, wil graag ooit nog wel een echte.

  6. Margé ter Maaten
    november 16, 2017 / 22:50

    Ik heb 4 leren jasjes en allemaal van Goosegraft. Inmiddels heb ik ook boots en een geweldige leren rok van dit merk. Ik ben echt fan!!

  7. november 17, 2017 / 03:47

    Mooie! Ik heb een nepleren in mijn kast hangen die ik een jaar of drie terug heel veel heb gedragen. Daarna ben ik vooral overgestapt op spijkerjasjes maar ik merk dat leren (biker)jasjes nu ook weer wat meer gedragen worden (hoewel ze altijd kunnen, natuurlijk, maar ik had er even wat minder zin in). Vind het vooral in de herfst met een grote sjaal heel fijn maar de periode dat dat kan is vaak wel heel kort. Ooit koop ik nog wel eens een echt leren, want vind het wel een essential voor je kledingkast :)

  8. november 17, 2017 / 07:26

    Goede tips! Dit staat al zooooo lang op een wishlist. Maar ik kom telkens niet “hét jasje” tegen om dat geld aan uit te geven.

  9. november 17, 2017 / 14:24

    Ik wil al heel lang een knalrood leren jasje, dat lijkt me nou zo gaaf om te hebben! Echt een eyecatcher.

  10. november 17, 2017 / 15:39

    Hééél mooi model. Ik zou ook altijd voor een biker jasje gaan! Toevallig heb ik deze een aantal weken geleden bij Zara gekocht. Maar een beetje investeren in een goed model lijkt me ook wel slim.

  11. Mar
    november 17, 2017 / 17:53

    Waarom zou je willen advertisen voor een product als leer??

    Even een copy paste van de PETA website:

    leer net zo goed afkomstig van dieren die op wrede wijze gedood werden voor hun huid. Voordat ze in riemen en tassen worden veranderd, moeten de meeste dieren de verschrikkingen van de vee-industrie doorstaan – waaronder de intensieve opsluiting in smerige kooien of hokken, chronische infecties en ziektes die worden veroorzaakt door overvolle leefomstandigheden, en een angstaanjagende reis naar het slachthuis. Ieder jaar worden er wereldwijd meer dan 1 miljard dieren op wrede wijze gedood voor de leerhandel, van koeien en kalfjes tot paarden, lammetjes, geiten, varkens – en zelfs honden en katten. Wanneer u leer draagt, is er geen gemakkelijk manier om te achterhalen wiens huid u draagt.

    ‘HEILIGE KOEIEN’ GESLACHT IN INDIA
    Hoewel koeien India’s heiligste dieren zijn, worden ze routinematig gedood voor hun huid in deze wrede en corrupte handel. Aangezien het in de meeste Indiase staten strafbaar is om jonge, gezonde koeien te doden, worden sommigen vergiftigd en opzettelijk kreupel gemaakt zodat ze ‘rijp’ voor de slacht verklaard kunnen worden.

    Veel koeien worden genadeloos geslagen tijdens ‘dodenmarsen’ die honderden kilometers bestrijken. Als dieren bezwijken van de honger, uitputting, verwonding en ellende, dwingen begeleiders hen om door te lopen door hun staart te breken of door tabak, chilipeper of zout in hun ogen te wrijven. Anderen worden in vrachtwagens geladen en illegaal over staatsgrenzen vervoerd in zulke grote aantallen, dat hun botten breken. Wanneer de vrachtwagens hun weg maken over hobbelige onverharde wegen, vallen sommige koeien bovenop elkaar en worden gespietst door de hoorns van andere koeien of stikken. Velen sterven, nog voordat ze het slachthuis bereiken.

    Eenmaal aangekomen bij het slachthuis, binden werknemers hun poten samen en gooien hen op de smerige en bebloede vloer. Hun ogen puilen uit van angst als ze zien hoe hun metgezellen recht onder hun neus met botte messen geslacht worden. Soms worden de poten van koeien afgehakt terwijl ze nog bij bewustzijn zijn, en sommigen moeten de ondraaglijke pijn doorstaan van levend gevild worden.

    —-

    En als je het dan niet voor de dieren wilt laten, is het volgende stukje nog interessant, want jouw ‘zwarte leren dames biker469’ is gewassen en behandeld met een matte wax.:

    GIFSTOFFEN AFKOMSTIG VAN LEERLOOIERIJEN
    Net als bont, wordt leer volgespoten met giftige chemicaliën om te voorkomen dat het ontbindt in de kledingkast van de consument. Mineraalzouten, formaldehyde, koolteer derivaten, op cyanide gebaseerde kleurstoffen en andere gevaarlijke stoffen worden routinematig gebruikt tijdens het looiproces. Afvalwater en vast afval (zoals huiden) van leerlooierijen worden vaak eenvoudig gedumpt in rivieren of op rivieroevers of nabijgelegen velden, wat leidt tot water- en bodemverontreiniging. Het Blacksmith Institute, een stichting die zich inzet om vervuiling te verminderen in ontwikkelingslanden, heeft leerlooierijen in 2012 toegevoegd op de lijst van ’s werelds top 10 giftige industrieën.

    Omdat de productie van leer zo onveilig is, hebben de meeste Europese landen en de Verenigde Staten het een halt toegeroepen en is de productie naar het buitenland verplaatst – waardoor de gezondheid van mensen in andere delen van de wereld in gevaar wordt gebracht, zodat mensen in het Westen leren handschoenen en schoenen kunnen blijven dragen. Of leren Goosecraft jasjes.

    Dus eigenlijk is de titel van het artikel prima: Wat je moet weten voor je een leren jasje koopt. En dan kun je daarna dit artikel van PETA plaatsen: https://www.peta.nl/onze-missie/kleding/de-leerindustrie/

  12. Linda Quanjer
    november 17, 2017 / 18:18

    Voordat je een leren jasje aanschaft sta alstjeblieft stil bij hoeveel dierenleed in dat jasje zit. Veel wreedheden in de leerindustrie, echt om te huilen. Een leren jasje is mooi maar dit wilt toch niet niemand?!?https://www.peta.nl/onze-missie/kleding/de-leerindustrie/.

    • Pike
      november 18, 2017 / 17:51

      Eens

  13. Rox
    november 17, 2017 / 18:25

    Jammer dat je leer promoot.
    Dierenleed is zó 1995.
    Er bestaan zat mooie modieuze faux leren alternatieven.
    Zo heb ik een imitatie leren jas al ruim 3 jaar , niet van echt te onderscheiden.

  14. Remi
    november 17, 2017 / 18:31

    Bewuste keuze? ?

  15. Claudia
    november 17, 2017 / 19:13

    Hoi,

    Leuk om te lezen hoeveel passie je voor kleding hent. Ik jeb wel een aanmerking op je artikel: je let namelijk op alles behalve het dier waar het jasje vandaan komt. We zijn allemaal tegen bontkragen, angora etc maar leer vinden we heel normaal. Nu komt leer helaas vaak uit india waar koeien express kreupel worden gemaakt zodat ze naar de slacht kunnen. Het leer wordt extreem chemisch behandeld want als dat niet gebeurd krijg je, jawel, een groen jasje op den duur. Deze stoffen worden in rivieren gedumpt en zijn enorm gevaarlijk voor dw arbeiders. Ik gun je je genot van een jasje. Maar bij deze, voor welke prijs?…

  16. Mo
    november 18, 2017 / 00:24

    Waarom dierenleed dragen terwijl er zoveel alternatieven zijn?

  17. Annemerel
    Auteur
    november 18, 2017 / 16:11

    Hi meiden (van het Ellegirlforum? Veel verkeer de afgelopen 24 uur vanaf Ellegirltalk!),

    Ik waardeer jullie goed beargumenteerde reacties en begrijp jullie standpunt. Net als met het vlees dat ik eet probeer ik bij het kopen van mijn kleding een bewuste keuze te maken. Daarom doe ik (veel) minder spontane aankopen en probeer ik juist een stuk minder te consumeren. Maar ik ben alles behalve een heilige en een mooi leren jasje waar ik goed over na heb gedacht en wat ik – mits ik het goed verzorg – jaren kan dragen, daar ben ik niet op tegen. Ik ga deze discussie niet eens beginnen, want waarschijnlijk ga ik het nooit van jullie winnen omdat jullie een ander standpunt hebben dan ik. Ik hoop alleen dat jullie ook een beetje begrip voor mij op kunnen brengen.

    Liefs,
    Annemerel

  18. Kim
    november 18, 2017 / 16:33

    Een leren jas is geen noodzaak, er zijn voldoende alternatieven waarbij geen dieren gedood worden.

  19. november 18, 2017 / 18:16

    Hey Annemerel, tof van je dat je ook de kritische reacties laat zien en aangeeft wat je overwegingen zijn geweest. Misschien leuk om dit ook als punt 5 in het artikel te zetten, dat dierenleed wel een overweging is bij het kopen van een leren product, welke keuze je uiteindelijk ook maakt. Heeft Goosecraft ook neopreen producten?

    • november 18, 2017 / 18:17

      Neopreen = nep-leren