WORLD OCEANS DAY / Ik probeer mijn steentje bij te dragen, maar ik ben verre van perfect

Ik woon al mijn hele leven (dertig jaar!) op loopafstand van het strand en ik kan me niet voorstellen dat ik ooit op een plek zal wonen waarbij dat niet het geval is. Het strand en de zee staan voor mij – net als hardlopen – voor een gevoel van vrijheid. Voor mij is het strand niet alleen een plek waar ik graag een zomerse dag spendeer, maar waar ik het hele jaar graag kom om hard te lopen, fietsen of wandelen.

Vandaag – 8 juni – is het World Oceans Day. Een dag waarop de vervuiling, of beter gezegd de noodzaak om de oceaan schoner te maken centraal staat.

De ‘plasticsoep’ in onze zeeën is een groot probleem. Ik denk dat we in Nederland goede stapjes zetten om iets aan dit probleem te doen. Plastic tasjes krijg je alleen nog tegen betaling, klein plastic zoals rietjes en wegwerpbestek gaan vanaf 2021 in de gehele EU in de ban. Supermarkten experimenteren met het benevelen van groenten en fruit in plaats van verpakken in plastic. Maar we zijn er nog lang niet, ik heb bijvoorbeeld thuis nog steeds iedere week een schrikbarende hoeveelheid plastic. Dat ik denk… dat moet toch ook anders kunnen?

Ik probeer mijn steentje bij te dragen. Natuurlijk ben ik niet perfect. Verre van zelfs. Ik eet regelmatig vlees, zat in de afgelopen 12 maanden vijf keer in het vliegtuig (waar ik me steeds meer voor begin te schamen), ik heb een auto voor de deur staan die ik veel liever gebruik dan het openbaar vervoer (maar ik pak wel steeds vaker de fiets). Hoewel niemand perfect is, ben ik me steeds bewuster van de voetstappen die ik achterlaat. Wat betekent dat ik…

Steeds minder vaak de auto pak. Dat ik niet meer zomaar met iedere persreis meega. Dat ik niet iedere dag een stukje vlees of vis eet. Dat ik geen wegwerprietjes meer gebruik tijdens hardloopwedstrijden om makkelijker te kunnen drinken. Dat ik zelfs mijn best doe om mijn lege bekertjes in hardloopwedstrijden in een prullenbak te gooien. Dat ik mijn afval mee naar huis neem als ik onderweg alleen maar volle prullenbakken tegenkom. Dat ik een stuk minder kleding en accessoires koop en dat de kleding die ik koop vaak jaren meegaat.

Ook steeds meer merken zijn zich bewust van het belang van een schone zee. Zo is O’Neill al sinds 1996 bezig met haar ‘Ocean Mission’. Oprichter Jack O’Neill onderwees op zijn O’Neill Sea Odyssee meer dan 100.000 kinderen over de oceaan en het belang er goed voor te zorgen. Naast voorlichting aan de volgende generatie, doet O’Neill ook zelf iets aan het probleem. Sinds 2015 bestaat de Blue lijn, waarbij de kleding gemaakt is gerecycled plastic uit de zee. Ook bijna alle badkleding is gemaakt van gerecycled plastic dat opgeruimd is uit de oceaan.

Ik vind dit een supermooi initiatief en hoop dat dit soort initiatieven de komende jaren de norm worden in plaats van de uitzondering. Hopelijk draagt dit bij aan een schone(re) zee en een schoner geweten.

Liefs,
Annemerel

 

Deze blog is in samenwerking met O’Neill

 

Delen:

9 Reacties

  1. Teha
    juni 8, 2019 / 12:38

    Ik doe mijn best: geen auto meer sinds ik met pensioen ben,geen vliegreizen,geen afwasmachine,geen droger. Ik eet geen vlees,neem tassen mee van huis voor de boodschappen.
    Ik heb heel 2018 en nu deel 2019 helemaal geen nieuwe kleren gekocht. Echt alles uit mijn kast opgedoken en daar kom ik al die tijd mee uit.
    Ik ben stiekem een beetje trots op mezelf!

  2. Marije
    juni 8, 2019 / 12:47

    Ook hier verre van perfect, maar wel bewust met een aantal zaken bezig. ;). Zo zijn er westrijdfoto’s van me waar ik hardloop met het drinkbekertje nog in mijn hand. Bij gebrek aan prullenbakken op kleine wedstrijden hier in het Noorden neem ik gewoon mijn afval mee. Heel logisch voor mij.
    Maar vraagje, als je geen wegwerprietjes meer gebruikt. Heb je een alternatief? Hoe drink je nu in een wedstrijd? Die rietjes zijn namelijk echt top voor mij.

  3. juni 8, 2019 / 18:42

    Wat een onwijs mooi initiatief van O’Neill. Ik had geen idee dat ze er zoveel aan deden. Vind het goed dat iedereen zich steeds meer bewust wordt van plastic. Hopelijk zet deze beweging zich voort, want er is nog een hoop te doen ook.

  4. Judith
    juni 8, 2019 / 22:16

    Wist je dat de stoffen in reguliere zonnebrand de koraalriffen aantasten. Weer iets wat makkelijk aan te passen is door goed te kijken welk merk je koopt.

  5. juni 8, 2019 / 22:40

    Zo goed dat merken dit soort initiatieven hebben! Ik probeer ook steeds meer erop te letten, maar het is niet altijd makkelijk – vooral de hoeveelheid plastic in een supermarkt…ik probeer ook, om meer regionale en saisonale groeten en fruit te kopen en minder vlees te eten :)

  6. Anne
    juni 9, 2019 / 10:39

    Ha Annemerel! Wat goed dat je hiermee bezig bent! Vliegen is toch wel echt de nummer 1 als het om je CO2 uitstoot gaat (op kinderen krijgen na, maar hey, dat is vaak toch echt een gesprek van een andere orde en daar spelen zoveel andere dingen mee :)). Gelukkig heb jij laatst al laten zien dat je ook een fantastische vakantie kan hebben zonder het vliegtuig te pakken. Mocht je je er toch wat meer in willen verdiepen, Jelmer Mommers van de Correspondent schrijft hele overzichtelijke artikelen, vaak ook te beluisteren! (tijdens een lange duurloop door de duinen?) https://decorrespondent.nl/9504/zeven-ingrijpende-gevolgen-van-een-steeds-warmere-aarde/3875745389472-15e8aa2d

  7. Naomi
    juni 9, 2019 / 11:39

    Dit is toch een gesponsorde post? Dan hoort het erbij te staan volgens de Reclame Code Commissie.

    • Annemerel
      Auteur
      juni 9, 2019 / 18:35

      Je hebt helemaal gelijk en ik ga het meteen aanpassen. Ik ben het domweg vergeten!