LET’S TALK ABOUT: Zo kochten wij ons droomhuis

Sponsored – Het is inmiddels ruim een maand geleden dat ik bij de notaris een handtekening onder de koopovereenkomst van mijn eerste huis zette. De komende dertig jaar werk ik onder andere om de hypotheek te financieren. Ik heb in mijn leven niet vaak belangrijkere handtekeningen hoeven zetten. Vandaag vertel ik jullie hoe wij ons droomhuis gevonden hebben en hoe dat proces van verliefd worden en de liefde bezegelen met de sleutels precies in zijn werk ging.

SNS

Deze blog is in samenwerking met SNS. Misschien ken je SNS als bank, maar zij verkopen daarnaast ook hypotheken, met ruim 200 SNS-winkels is er altijd een adviseur bij jou in de buurt. Wat SNS bijzonder maakt is dat het meerdere (acht) hypotheekaanbieders heeft, waardoor er altijd een scherpe hypotheekrente kan worden geboden en er gekozen kan worden voor een hypotheek die goed bij jouw situatie past. Wat ik zelf heel handig vind aan SNS is de website waarop zij veel informatie delen over hypotheken, op een manier waarop zelfs ik het snap en mijn aandacht bij het lezen kan houden. Het lezen van de ‘Woordenlijst hypotheken’ vond ik super handig, het was net een snelcursus huizenkoop-taal. Voor het schrijven van deze blog heb ik bijvoorbeeld gebruik gemaakt van het stappenplan voor het kopen van je eerste huis.

  1. Wat vinden we belangrijk aan een woning

Aller eerst is het belangrijk om te weten wat je belangrijk vindt aan een woning.

Locatie

Tuur en ik wisten beiden dat we graag in Den Haag wilden wonen. Maar Den Haag is groot. Voor ons was het belangrijk dat we ons vrij konden voelen in de stad en dat we binnen een straal van een kilometer van een mooi hardloopgebied zouden wonen. Ook wilden we niet meer dan vier kilometer van het centrum wonen.

Ruimte

Ons droomhuis moest voldoende ruimte hebben om al onze spullen kwijt te kunnen en genoeg kamers voor eventuele gezinsuitbreiding in de toekomst. Daarnaast was een plek om lekker buiten te kunnen zitten ook erg belangrijk. We houden allebei van de zon en als het mooi weer is, willen we daar gewoon van kunnen genieten. In Den Haag kom je in onze prijsklasse dan al snel uit bij een benedenwoning. Alleen dat wilden we eigenlijk niet, omdat je dan een minder gevoel van vrijheid zou kunnen hebben. De hele buurt kan dan zo in je achtertuin kijken en als er mensen boven je wonen zou je daar ook best (geluid)overlast van kunnen hebben. Wij wilden dus het liefst een bovenwoning met groot (dak)terras.

Kant-en-klaar of klussen

Ik ben geen geboren klusser en Tuur kan ook wel een leukere tijdsbesteding bedenken. Een klushuis zou dus niets voor ons zijn. Of het moest zo goedkoop zijn dat we nog veel geld over zouden hebben voor een aannemer. Maar eigenlijk hadden we allebei niet zoveel zin in dat ‘gedoe’. Een huis dat helemaal naar onze wens was, was dan ook de ultieme droomwens.

  1. Wat kunnen we betalen?

Maar ja, wat kun je betalen. Tuur had al een koophuis en had zijn hypotheek in de afgelopen jaren al voor een gedeelte (extra) afgelost, daardoor hadden we een beetje ‘extra’ geld. Ik heb altijd (dure) huurhuizen gehad en heb dus niet veel kunnen sparen. Een ander probleem voor mij was dat ik zelfstandig ondernemer ben. Nu ben ik dat al sinds 2011 en als je drie jaarverslagen hebt kun je – mits je genoeg verdiend hebt – bij de meeste banken wel een hypotheek krijgen.

Ik loop eigenlijk altijd een jaar achter met mijn belastingaangifte, maar heb hiervoor toch wel eventjes vaart gemaakt en 2018 snel in orde gemaakt.

  1. Zoeken!

Om heel eerlijk te zijn, Tuur en ik waren al Funda-fans voordat we überhaupt hadden bekeken wat we konden betalen. Niet omdat we per direct op zoek waren, maar omdat we ons gewoon een beetje aan het oriënteren waren. Wij waren niet de enige die eens per week Funda afstruinden, ook mijn vader is een Funda-Fan pur sang. Hij keek bijna iedere dag of er iets nieuws online gekomen was. En zo kwam het dat hij de dag na Hemelvaart om half acht ’s ochtends het huis waar we inmiddels in wonen doorstuurde. Tuur en ik waren op slag verliefd en Tuur wilde zelfs blind gaan (over)bieden.

  1. Bieden & Onderhandelen

Gelukkig voor ons was het makelaarskantoor die dag na Hemelvaart gesloten, zo hadden we net een beetje meer tijd om onze volgende stap voor te bereiden. We zijn die volgende week meteen gaan kijken en waren allebei heel enthousiast. We polsten de verkopende partij naar de animo voor het huis en die was groot, maar er was nog geen bod geplaatst. Dat was al heel iets, ik had namelijk horrorverhalen gehoord over huizen waarbij meteen al tegen elkaar op werd geboden en uiteindelijk ver boven de vraagprijs verkocht werden.

Omdat Tuur en ik allebei weinig ervaring hebben met het kopen van huizen hebben we een aankoopmakelaar in de arm genomen en dat was de beste beslissing ooit. Van de prijs schrokken we aanvankelijk, bij elkaar was het (inclusief BTW) zo’n 4000 euro. Maar als je je bedenkt dat ons eigen eerste instinct was om gelijk meer te bieden dan de vraagprijs en we het huis uiteindelijk voor (veel) minder dan de vraagprijs hebben gekregen, was dit toch wel een heel goede beslissing.

Het was wel spannend hoor, het bieden duurde uiteindelijk een paar weken en iedere keer als wij dachten ‘ja accepteer dat bod maar’ zei onze aankoopmakelaar ‘ik wil toch nog iets proberen’ en dan konden we het nog niet van de daken schreeuwen en dachten we… ja straks komt er iemand langs die het wel gewoon voor de vraagprijs wil hebben en dan zijn we klaar. We willen dit huis gewoon. Maar zoals je begrijpt, is het allemaal goed gekomen.

Wil jij gewoon graag zelf bieden op een huis en de kosten van een aankoopmakelaar besparen, lees van te voren dan vooral deze handig tips.

  1. Voorlopig koopcontract

En toen was het tijd om het voorlopig koopcontract te tekenen. Maar niet voordat we eerst een bouwtechnische keuring hebben laten uitvoeren. Hoewel het hele huis door een aannemer onderhanden was genomen, wisten we natuurlijk niet of er geborgen gebreken waren. We zijn ook blij dat we dit hebben laten doen, hierdoor konden er nog een paar dingen worden aangepast die we anders zelf hadden moeten doen. De kozijnen sloten bijvoorbeeld niet goed en er was iets met de afvoer van de ketel.

Het voorlopig koopcontract is op voorbehoud van financiering. Op het moment dat je dit tekent wordt op Funda de verkoopstatus verandert in ‘Verkocht onder voorbehoud’. Je hebt dan een paar weken om de financiering in orde te maken. Bij ons was de termijn zes weken.

  1. Hypotheek

Een hypotheek is – net als een huis – geen aankoop die je even tussen neus en lippen door doet. Je gaat zo’n hypotheek voor een lange tijd aan. Wij kozen voor een hypotheekadviseur om ons hierbij te helpen, omdat we allebei niet echt kaas hadden gegeten van hypotheken en dit ook niet de meest leuke materie vonden om ons in te verdiepen.

Ik was blij dat ik mijn administratie al op orde had toen ik in gesprek ging met de hypotheekadviseur, daardoor stond ik niet met mijn mond vol tanden op het moment dat hij vragen stelde. Het is handig om dit lijstje alvast door te nemen voordat je in gesprek gaat met een hypotheekadviseur. Voor het aanvragen van de hypotheek zijn heel wat documenten nodig. Op mijn MacBook maakte ik een mapje waarin ik alle documenten bij elkaar bewaarde. Ik gaf alle documenten de juiste naam, zodat ik ze snel kon vinden en een beetje overzicht kon houden.

Na heel wat heen en weer gebel en gemail en een aantal handtekeningen verder was de hypotheek ongeveer een maand later een feit.

  1. Naar de notaris

Precies drie maanden nadat we het huis voor het eerst bezichtigd hadden, kregen we de sleutel van ons huis. Bij de notaris werden alle documenten gecontroleerd, zetten we een aantal handtekeningen, kregen we bloemen van onze aankoopmakelaar een fles wijn van de notaris en gingen we met de sleutel naar ons nieuwe huis.

Toen we de eerste keer de deur openden voelde het een beetje onwennig. OK. Dit is nu dus van ons? Maar inmiddels zijn we ruim een maand verder en weten we dat we een hele goede beslissing gemaakt hebben. De eerste maand hypotheek is betaald, nog maar 359 maanden te gaan voor we het huis hebben afbetaald ;-).

Heb jij je droomwoning al gevonden? Of ben je druk op zoek? Op het gebied van huizen kopen, waar zou je meer over willen lezen?

Liefs,

Annemerel

 

Delen:

9 Reacties

  1. Stephanie
    oktober 11, 2019 / 12:23

    Mega interessant artikel! Gesponsord of niet, ik denk dat iedereen dit wel wil lezen:) Mag ik vragen waarom jullie voor een bovenwoning/appartement hebben gekozen ipv een eengezinswoning?

    • Annemerel
      Auteur
      oktober 11, 2019 / 15:15

      Dankjewel! En natuurlijk :)

      Een eengezinswoning in de wijken waar we graag zouden willen wonen is voor ons onbetaalbaar. Je moet dan echt wel richting de 6 a 7 ton denken. We zouden daar met heel veel moeite misschien een hypotheek voor kunnen krijgen, maar dan moet je wel iedere maand krom liggen om je hypotheek te kunnen betalen. Daar hebben we geen zin in, we willen gewoon goed kunnen leven. Daarnaast hebben veel eengezinswoningen in de stad echt poppentuintjes waarbij de hele buurt zo in je tuin kan kijken, hier hebben we veel meer privacy. En de ruimte is nagenoeg hetzelfde. Ik heb het gevoel dat we in de stad zitten, maar toch heel vrij zijn, door het uitzicht dat we hebben. En we hebben een lift naast onze voordeur, dus mocht er ooit een kinderwagen naar boven moeten, dan is dat ook geen probleem.

      • Stephanie
        oktober 11, 2019 / 21:44

        Ah ja dat snap ik! Ik vind jullie huis er echt prachtig uitzien en volgens mij ook een heel groot dakterras <3 Zelf woon ik in het oosten en hier heb je dat probleem niet:) Mijn vriend en ik huren nu nog maar zijn al wel een beetje aan het rondkijken dus deze informatie is echt heel fijn.

  2. oktober 11, 2019 / 13:00

    Duidelijke uitleg, zo ging het bij ons ook ongeveer. Wij moeten nog een maandje wachten op de sleutel maar ik kan bijna niet meer wachten! :) Vond het wel een stressige periode met veel beslissingen nemen en spanning daarom heen. Heb jij dat ook ervaren of viel dat mee bij jullie? Wij moeten het spul ‘nog even’ verzekeren.. Maar dan heb je wel iets van jezelf :)

  3. Ilse
    oktober 11, 2019 / 13:12

    Leuk stuk!!

  4. Teha
    oktober 11, 2019 / 14:14

    Leuk om het zo te lezen als achtergrond informatie. En,hoewel gesponsord,vind ik het ook een fijn te lezen blog.
    Ik kocht mijn eerste huis in 1979,werkte toen net een jaar in het onderwijs en vond het doodeng om zo’n verplichting aan te gaan.
    Nu woon ik er nog steeds en inmiddels al 10 jaar hypotheek vrij.
    Ik hoop dat jullie ook vele jaren van deze beslissing gaan genieten!

  5. Jolanda
    oktober 11, 2019 / 18:47

    Wat een goeie blog zeg!

  6. Mirjam
    oktober 11, 2019 / 22:22

    Hahaha, ik ben ook zo’n Funda-mentalist ?

  7. oktober 13, 2019 / 10:40

    Interessant om te lezen. Twee jaar geleden heb ik ook een huis gekocht en dat is toch veel beter dan je huur weggooien iedere keer