Dit weekend is het officieel zomer en afgelopen dagen voelde het tijdens het hardlopen ook écht als zomer. Ik was de straat vaak nog niet uit of de eerste zweetdruppels hadden zich al op mijn voorhoofd gevormd. Je kunt er enorm tegenop zien, om hard te lopen als het warm is, of je kunt je er bij neerleggen, je goed voorbereiden en te genieten van het zomerweer. Dat laatste lijkt mij een stuk leukere optie, maar het heeft mij ook even gekost om zover te komen. Ik vertel je wat ik doe om een warmte run zo goed mogelijk te doorstaan.
Hydrateren kun je leren
Als je veel zweet, raak je veel vocht kwijt. Het is daarom belangrijk dat je zowel voor als na je training goed hydrateert, lees: water drinkt. En dan bedoel ik niet alleen dat je net voor het lopen een glas water wegtikt en na afloop nog eentje, maar dat je er echt de hele dag op let dat je goed drinkt. Ga je langer dan een uur naar buiten, dan is een beetje water tijdens je training ook geen overbodige luxe. Vaak wordt 125-250ml vocht per kwartier aan geraden.
Nog een hydratatie-tip: ga voor het lopen op de weegschaal staan en kijk hoeveel je weegt, ga na afloop weer. Grote kans dat je ineens een halve kilo lichter bent. Dat is geen vet, dat is vocht. Het is de bedoeling dat je dat vocht aanvult. Vermenigvuldig het verloren gewicht met anderhalf en je weet precies hoeveel je moet drinken om je vocht aan te vullen. Als je 500 gram verloren bent, drink je dus 750ml ‘bij’.
Als je veel zweet raak je ook veel zout kwijt, dit heeft je lichaam nodig om vocht op te nemen. Op echt warme dagen kun je kiezen voor sportdrank (hier zit vaak iets in verwerkt waardoor je het vocht beter vasthoudt), of je kunt iets zouts eten, zelf hou ik van pretzels.
Dress for the occasion
Een lange zwarte legging en een zwart T-shirt is niet de dresscode die je aan zou moeten houden bij hoge temperaturen. Of nou ja, het kan wel, maar dan moet je niet gek opkijken dat je het belachelijk warm krijgt tijdens het lopen. Zwart absorbeert immers warmte.
Zelf draag ik het liefst een korte top en een korte broek bij echt zweet weer, maar ik snap dat niet iedereen zich comfortabel voelt in zo weinig stof. Kies in ieder geval voor synthetische stoffen (voeren vocht beter af), lichte kleuren en wellicht iets met kleine gaatjes (zoals Nike’s Aeroswift materiaal).
Draag een petje
Ik heb het idee dat wanneer ik met een petje loop en de zon uit mijn gezicht wordt gehouden, ik minder last heb van de warmte.
Draag een zonnebril
Hoe irritant, die zon die in je ogen prikt, een kilo zweet (en zout) die in je ogen prikt. Ik heb daar met een zonnebril veel minder last van. Ik draag graag de brillen van Goodr. Ze zijn licht, blijven goed zitten, zien er tof uit en ze zijn ook niet heel erg duur.
Loop onder de bomen
Je houdt bijna niet voor mogelijk hoeveel beschutting van bomen uit kan maken voor de warmte. Lopen in een bos helpt echt op warme dagen. Vorig jaar was ik op vakantie in Italië en onze camping was naast een naaldbos. We liepen over een open veld naar dat naaldbos toe, ik zweette me kapot, maar als je dan eenmaal in dat bos was, had je nergens meer last van. Ook later op de dag.
Kies je tijdstip
’s Ochtends vroeg is vaak het koelste tijdstip van de dag. Bij zonsondergang is de temperatuur vaak ook lager dan overdag, maar op echt warme dagen is de temperatuur dan vaak toch hoger dan ’s ochtends vroeg. Ga lekker op tijd naar bed, zet je wekker en ga voor dag en dauw. Je zult trots zijn op jezelf.
Accepteer de warmte
Je kunt vechten tegen het zweet en de warmte, maar dat kost alleen maar energie. Makkelijker is om je perceptie van zweet en warmte te veranderen. Je gevoel. Probeer deze gedachte eens ‘hmm lekker warm, ik geniet van de warmte’.
Let op je hartslag in plaats van je tempo
Ja, het is logisch dat je met warm weer minder snel loopt dan met een graadje of twaalf, dertien. Probeer niet met man en macht je ‘ideale weersituatie tempo’ vast te houden, maar let in plaats daarvan op je hartslag, die is waarschijnlijk bij eenzelfde tempo een stuk hoger wanneer het buiten 25 graden is. Wanneer je op hartslag loopt, kun je op dezelfde intensiteit lopen. Een duurloop met een hartslag van 145, is een duurloop met een hartslag van 145, of je nu 6’00 of 5’30 loopt, je traint even goed. Als je met warm weer te veel met je tempo bezig gaat zijn, is de kans dat je te intensief traint aanwezig en daar moet je waarschijnlijk langer van herstellen.
Geniet
Ja, het is in de zomer warmer dan in de winter en waarschijnlijk denk je nu met weemoed terug aan al die koude trainingen die je in de winter liep. Maar vergeet niet dat het toen regelmatig stormde (hoeveel wedstrijden zijn er wel niet afgelast afgelopen winter?), dat de regen vaak met bakken uit de hemel kwam (en dat die regen veel vervelender voelt in de winter dan in de zomer, wanneer het warm is). Vergeet niet hoeveel lagen kleding je aan moest trekken om het warm te krijgen (en hoe oncomfortabel dat liep). Kortom: romantiseer de winter niet, want voordat je het weet is het weer herfst/winter en baal je dat je niet wat meer genoten hebt van die zweterige zomer runs.
Ben jij een winter- of een zomerloper? Of ben jij een loper die van alle omstandigheden geniet?
Liefs,
Annemerel
Your tips are good and I see it is even possible to run during heat!
xx from Bavaria/Germany, Rena
http://www.dressedwithsoul.com
Niet écht een geboren zomer-loper maar ik moet zeggen dat het wel went. Vandaag op de middag toch weer voor een lunchloopje gegaan en dat was goed warm, maar zeker het einde van de wereld niet. Toch liever dit in luchtige kleding dan helemaal ingepakt in de koude ;-)
Oh, en een petje was zonder twijfel de beste vestimentaire aankoop van dit jaar tot nog toe!
Ik denk dat ik toch maar eens een Goodr zonnebril ga aanschaffen na jouw positieve verhalen erover. Lopen in het bos vind ik juist altijd een stuk benauwder en warmer dan buiten het bos. Met onze traininggroep trainen we nu vaak en het bos en omdat de warmte onder de bomen blijft en er vrijwel geen wind is, is het zo warm!