FOOD: Mijn vijf go-to recepten

Tuur denkt dat ik mega creatief ben met lekker eten bedenken, maar in werkelijkheid heb ik slechts vijf gerechten die ik met elkaar omwissel. Ze zijn stuk voor stuk super lekker, maar om nu te zeggen dat ik mega creatief ben is een beetje overdreven. De meeste gerechten hebben al een keer op mijn blog gestaan, maar omdat ik heel vaak vragen krijg in vlogs en diary blogs over de gerechten die voorbij komen, heb ik (op aanraden van jullie) alle gerechten in een blog geplakt. Hoop dat jullie er wat inspiratie uit kunnen halen.

Risotto met paddenstoelen

Toevallig stond ‘ie gisteren weer op het menu, mijn paddenstoelenrisotto. Al sinds 2012 favoriet en in de loop der jaren steeds lekkerder gemaakt. Zo voeg ik er sinds dit jaar prei aan toe, voor wat extra smaak en groente. Het maken van de risotto kost ruim een uur, maar ik zou dit in mijn slaap kunnen doen, zo vaak heb ik dit inmiddels al gedaan. Het is bijna als meditatie.

Benodigdheden (voor 4-6 personen):
400 gram risottorijst
3 liter bouillon (ik maak de bouillon van biologische bouillonblokjes van Knorr)
3 rode uien, gesnipperd
6 teentjes knoflook, fijn gesneden
400 gram kastanjechampignon
150 gram oesterzwam
1 prei, fijn gesneden
150 gram parmezaanse kaas
200ml kookroom 6% vet
30 gram peterselie
Peper
Zout
Olijfolie

  1. Snijd de knoflook en rode ui fijn, snij de paddestoelen en snij de prei in ringen.
  2. Kook de bouillon, ik gebruik bouillonblokjes zonder E621 omdat ik het idee heb dat het bij mij hoofdpijn veroorzaakt, de biologische van Knorr met smaak van kip zit nog iets van smaak aan. Dit is op geen enkele manier gesponsord.
  3. Verwarm in een grote pan wat olijfolie, als de olijfolie warm is kun je de ui en de knoflook fruiten.
  4. Als de ui en knoflook goud bruin is kun je de paddenstoelen en de prei in de pan erbij doen. Roer goed om en laat in ongeveer 3-4 minuten zacht worden.
  5. Voeg vervolgens de rijst toe, schep om en zorg dat de korrels doorzichtig worden. Als dit het geval is kun je een paar scheppen bouillon toevoegen.
  6. Het grote roerfestijn is begonnen. Roeren roeren roeren. Ik zeg weleens, de enige kunst van het maken van een risotto is de kunst van het geduld. Zet het vuur ongeveer op eenderde en blijf roeren. Als de rijst al het vocht heeft opgenomen, voeg je weer wat bouillon toe.
  7. Na ongeveer twintig minuten roeren kun je de parmezaan en de room toevoegen. Blijf roeren.
  8. Als de korrel zacht wordt kun je extra smaak toevoegen door wat peper en zout. Soms is de parmezaan al zo zout dat je geen extra peper hoeft toe te voegen, ook zijn sommige bouillonblokjes zo zout, dat extra zout overbodig is. Het is dus belangrijk dat je goed proeft voordat je begint met zout strooien.
  9. Als de rijstkorrels helemaal gaar zijn is het tijd voor de peterselie. Snij hem fijn en roer hem door de risotto.
  10. Et voila! Buon Appetito !

Poké Bowl

Ik hou van sushi, maar het maken van sushi vind ik best een gedoe. Veel makkelijker vind ik het maken van een poké bowl. Gezond, lekker en relatief snel op tafel. De poké bowl die ik nu met jullie deel is mijn standaard poké bowl, soms doe ik er nog wat extra bij. De laatste tijd mix vaak surimi snippers met een eetlepel mayonaise, wat ik op smaak breng met peper en zout. Een lekker krabsalade die goed bij de rest smaakt.

Benodigdheden:
125 gram sushirijst
200ml koud water
Handje edamame
Kwart mango in blokjes
75 gram zalm
1/2 avocado
3 eetlepels sushi azijn
sojasaus

  1. Kook de sushirijst volgens de verpakking. Staat er niks op de verpakking? Ik kookte 125 gram sushirijst in 200ml koud water, toen het kookte deed ik de deksel op de pan en liet ik het tien minuten op laag vuur doorkoken, daarna liet ik het nog vijftien minuten van het vuur rusten (de deksel tussendoor niet van de pan halen).
  2. Ondertussen snijd je de mango en avocado in blokjes.
  3. Snijd de zalm in een grove tartaar en doe dit in een apart bakje met een eetlepel sojasaus en een theelepel sushi azijn. Eventueel kun je hier ook wat wasabi aan toevoegen en/of gember.
  4. Als de sushirijst klaar is roer je hier 3 eetlepels sushiazijn doorheen en doe je dit in een kommetje.
  5. Verdeel de edamame, mango, avocado en zalm over de rijst en maak af met wat sojasaus.
  6. Bon appetit!

Pasta Pesto met buratta

Je kunt dit bijna geen recept noemen, mijn pasta pesto. Het bestaat uit slechts vier ingrediënten en je hebt er geen kookkunsten voor nodig. De smaak is er niet minder om. Dit staat sinds deze zomer minstens een keer per week op het menu, maar vaak wel twee keer. Omdat het zo lekker is. En zo makkelijk.

Benodigdheden (voor 2 personen)
– 250 gram Farfalle (of Trofie, als je dat toevallig in de supermarkt kunt vinden)
– 4 eetlepels pesto
– 1 bol buratta
– 20 Roma tomaatjes, gehalveerd
– Olijfolie
– Peper
– Zout

  1. Kook de pasta.
  2. Halveer ondertussen de tomaatjes.
  3. Verdeel de pasta over twee borden/kommen.
  4. Verdeel de pesto over de twee borden en roer het door de pasta.
  5. Verdeel de tomaatjes over de twee borden.
  6. Halveer de bol Buratta en leg in het midden van de borden.
  7. Breng Buratta op smaak met een scheutje olijfolie, peper en zout.
  8. ENJOY!

Curry met broccoli en paddenstoel

Hoe krijg je mega veel groenten binnen zonder dat je de groente überhaupt proeft? Stop ze in een curry. Deze curry staat al anderhalf jaar bijna iedere week wel een keer op het menu. Zo lekker en tegelijkertijd ook heel makkelijk. 

Benodigdheden (voor 4 personen)
1 stronk broccoli
1 courgette
1 paprika
400 gram paddenstoelen
400 gram garnalen (of kip, of vegetarische kip, of tempeh!)
400 milliliter kokosmelk
Currypasta (ik gebruik meestal de gele curry van Fair Trade)
300 gram pandanrijst

  1. Snijd de broccoli in roosjes (je kunt eventueel ook de stronk in stukken snijden, ik wist dit niet maar dit kun je dus ook gewoon heel goed eten) en kook de broccoli.
  2. Snijd ondertussen de courgette en paddenstoelen.
  3. Verwarm wat olie in een koekenpan en gaar de kip.
  4. In een wok, verwarm wat olie en bak daarin de paddenstoelen en courgette.
  5. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking (inmiddels staan er inderdaad vier pannen op het vuur, veel plezier met afwassen!).
  6. Als de kip gaar is, zet het vuur dan helemaal laag.
  7. Wanneer de paddenstoelen en courgette goed zijn aangebakken kun je de kokosmelk en de currypasta erbij doen in de pan. Roer goed door elkaar heen.
  8. Als de broccoli gaar is kun je de broccoli aan de curry toevoegen, evenals de kip. Is de rijst op dit moment nog niet gaar, laat dan op laagvuur even doorsudderen.
  9. Als de rijst gaar is serveer je de rijst met de curry et voilà, een heerlijke voedzame en makkelijke maaltijd (alleen het aantal pannen is een beetje jammerlijk).

Lasagne

Vroeger aten wij op zondag thuis vaak lasagne. Er ging niets boven de lasagne van mijn moeder. Zelf maakte ik het nooit, want tot voor kort had ik nooit een keuken met een oven. Sinds twee maanden is hier verandering in gekomen en lasagne heeft in die twee maanden al vijf keer op het menu gestaan (eigenlijk tien keer, omdat we altijd twee avonden kunnen eten van de hoeveelheid die we maken). Super lekker en sinds kort ook vegetarisch, omdat ik er in plaats van gehakt vegetarisch gehakt voor gebruik.

Benodigdheden (voor 4 personen):
– 2 grote uien, fijn gesneden
– 4 teentjes knoflook, fijn gesneden
– 100 gram schouderham, gesnipperd
– 500 gram rundergehakt (of twee pakjes gehackt van de vegetarische slager)
– 700 milliliter passata di pomodoro (ordinaire tomatensaus)
– Scheutje olijfolie
– 1 liter melk
– 2 zakjes besciamella saus (Grand Italia)
– 1 pak lasagne  vellen (Honig)
– Roomboter
– Parmezaan
– Witte peper
– Zout
– Paprika

This how we do it:

1. In een saus/braadpan verhit je een dun laagje olijfolie.

2. Voeg de fijngehakte ui en knoflook toe en fruit dit in twee minuten aan.

3. De gehakt toevoegen en rul aanbakken.

4. Tot slot voeg je de ham toe die je nog even meebakt (dit kun je ook weglaten als je liever Vega eet).

5. Breng naar smaak de kruiden (witte peper, zout en paprika) toe.

6. Schenk vervolgens de tomatensaus erbij en laat dit alles een uurtje op een laag vuurtje pruttelen.

7. Vet de ovenschaal voor de lasagne in met roomboter en maak de besciamella saus volgens de gebruiksaanwijzing die op het pakje staat.

Nu begint het echte (leuke!) werk… We gaan de schaal vullen! Maar eerst even de oven voorverwarmen op 170 graden.

8. Begin met een dun laagje besciamella saus en leg daar een lasagne blad op, vervolgens weer een laagje besciamella saus en daarna een laagje tomaten/gehaktsaus. Dit proces herhaal je tot al je pannetjes leeg zijn.

9. Je eindigt met een laagje tomatensaus bedekt met een laagje parmezaanse kaas.

10. Zet de schaal ongeveer 25-30 minuten in de voorverwarmde oven!

Heb jij net als ik een paar go-to gerechten? Welke gerechten zitten er bij jou ‘in de mix’?

Liefs,
Annemerel

Delen:

6 Reacties

  1. Lieneke
    november 9, 2019 / 16:44

    Ik mis nog je dumplings ? Wat bij mij nog in het standaard repertoire zit:
    -aardappelschijfjes, roerbakgroente, biologische groenteburger van de AH (OK in kcal, goed in eiwitten tov andere vega burgers en erg lekker
    -noodles met zalm en Oosterse roerbakgroente (je merkt het al, te lui om mijn eigen groente te snijden) in sojasaus en sesamzaadjes
    -nachoschotel: Mexicaanse roerbakgroenten (?) met snoeptomaatjes en evt gehakt roerbakken met wat Mexicaanse kruiden (ik gebruik de picadillo kruiden en gerookt paprikapoeder) dan in een ovenschaal met nacho chips met een likje crème fraiche en geraspte cheddar en dan heel even in de oven tot de kaas gesmolten is
    -‘gevulde’ paprika: zelfde groentemengsel als hierboven met evt gehakt even roerbakken met wat kruiden naar smaak. Zak puntpaprika’s halveren, op de bodem van de ovenschaal en de rest in blokjes bij je groentemengsel. Groentemengsel over je paprika’s en nog wat feta erover en dan even in de oven
    -wraps
    -verspakket van de AH, vooral de moussaka is favoriet

  2. november 11, 2019 / 11:30

    Lekker, vooral de poke bowl:) Ga eens wat proberen!
    Hoe maak jij de collage bovenaan je blogs altijd? Je hebt het eens geschreven
    maar ben het vergeten. Met mijn beginnende blog ben ik soms nog in gevecht haha.
    Dus dacht kan altijd de ervaringsdeskundige vragen:D
    Liefs!

  3. Nicole
    november 11, 2019 / 11:52

    Hi Annemerel,
    Super lekkere gerechten allemaal!
    Wat ik me af vroeg; wat voor zalm gebruik je voor de pokebowl? Ik ben nogal huiverig om die van die appie te gebruiken omdat daar expliciet opstaat dat ie beter niet rauw te eten.

    Thanks!

  4. Sylvia
    november 11, 2019 / 12:39

    In die biologische bouillionblokjes van Knorr zit ook gewoon E621 hoor ;) Ze bevatten namelijk gistextract, gewoon een andere benaming van E621. Net als mononatriumglutamaat of vet-sin.

  5. november 11, 2019 / 13:30

    Oeh lekkker!!! bij stap 7 van de risotto, blijf je dan nog wel bouillon toevoegen en doorkoken? dus kook je de parmezaan en de room mee?
    groetjes!

  6. november 12, 2019 / 13:58

    Bij mij is mijn bloemkool, kiwi curry echt een standaard receptje geworden. In de herfst vervang ik de kiwi voor granaatappelpitjes en de bloemkool voor pompoen en voila weer een heel “nieuw” recept :P