Instagram Like Generators & Click Farms

Bloggen doe ik al meer dan veertien jaar. Ik begon er in juni 2003 mee omdat ik het leuk vond om te schrijven en om iets te maken. Dat andere mensen het leuk vonden om te lezen was fantastisch, maar het was in eerste instantie niet mijn intentie om voor anderen te schrijven. Ik schreef omdat ik het zelf leuk vond en dat anderen het leuk vonden was mooi meegenomen. Ik paste me dan ook niet aan anderen aan. Want hé, het was mijn blog. Ik was niet de enige die er op die manier in stond, het was de mentaliteit die in die tijd gold.

In 2010, zeven jaar nadat ik was begonnen met bloggen, had ik mijn eerste betaalde blog via het Blogmij-netwerk. Je gaf daar zelf aan hoeveel je voor een blog wilde ontvangen en je kon dan geselecteerd worden door merken om een blog te schrijven over hun product. Ik vroeg zestig euro voor een blog (veel te weinig hoorde ik achteraf van Mascha) en schreef mijn eerste betaalde blog over een nieuw soort snoepje van Mentos. Man wat kostte het me veel moeite om die blog online te zetten. Dit was zo… commercieel.

Ik blog, vlog en Instagram nog steeds met het idee dat ik iets wil maken waar ik zelf blij van word. Natuurlijk denk ik anno 2017 wel meer na over wat leuk is voor volgers om te lezen en te zien, maar het gaat volledig tegen mijn principes in om iets alleen maar te doen om meer volgers of likes te krijgen.

En daarom vind ik de laatste tijd Instagram niet altijd even leuk meer. Want Instagram lijkt in niets meer op het platform dat ik in 2012 leerde kennen.

‘INSTA’-GRAM

Instagram, de naam zegt het al, insta komt volgens mij van ‘instant’ en dat vertaalt zich als ‘onmiddellijk’.

Je maakte een foto in de App, je deed vaak maar een paar pogingen, want als je een foto opnieuw maakte was je de eerder gemaakte foto kwijt (foto’s importeren vanuit je bibliotheek was toen nog niet mogelijk). Als je tevreden was gooide je er een verschrikkelijk lelijk filter overheen (ik koos altijd het Earlybird filter dat een lelijke foto nog enigszins knap maakte, maar die alles dat mooi was verrampeneerde. Vervolgens zette je er een tekstje bij et voilà, je foto kon online. Instagram zoals Instagram naar mijn idee bedoeld was, voor het snel delen van snapshots.

Tegenwoordig worden foto’s vaak met spiegelreflexcamera’s gemaakt. Die woorden dan geïmporteerd naar Photoshop, of naar een App als VSCO. Hierin worden ze vakkundig geëdit. Als het om een selfie gaat wordt hij vaak ook nog even geopend in Facetune, om het gelaat net iets gelikter over te laten komen.

Hier maak ik mezelf ook weleens schuldig aan hoor. De foto’s die ik maakte op mijn Flamingo zijn bijvoorbeeld ook niet helemaal onbewerkt. De verschrikkelijk lelijke ringen die op de achtergrond op het water lagen heb ik heel handig weggewerkt met Snapseed. En ik werk ook weleens vogelpoep en kauwgum van een straat bij. En OK, ik geef het toe, er is ook weleens een puistje weggepoetst met Snapseed.

Maar ik ga nog niet zover als sommige Instagrammers, die voor een simpele IG-foto een complete shoot organiseren. Inclusief props. En dat is dan niet een speciale gelegenheid, nee dit is gewoon dagelijkse business. Dat moet iedereen natuurlijk lekker zelf weten, maar volgens mij was dit niet hoe Instagram vijf jaar geleden bedoeld was?

Anyway, hetgeen wat mij het meest stoort is dat zoveel Instagrammers tegenwoordig overgaan op oneerlijke manieren van het verkrijgen van volgers.

En dan heb ik het dus over gekochte likes en volgers.

LIKE-GENERATORS & CLICK FARMS

Vroeger viel je heel snel door de mand als je volgers koopt. Ik weet nog dat er een blog was met 1200 volgers op Instagram (dat was toen redelijk wat, ik had er zelf zo’n 4000), maar waar ik op iedere foto minstens 200 likes kreeg, kregen zij er met moeite 10. Ja, dan lijkt het me ontzettend duidelijk, van die 1200 volgers zijn er waarschijnlijk 1000 gekocht.

In 2017 is het een stuk lastiger ontdekken of iemand op een oneerlijke manier aan volgers komt. Tegenwoordig koop je namelijk nauwelijks nog ‘volgers’ je koopt ‘likes’. En dat kopen van likes kan op heel veel verschillende manieren. Zo heb je in India en Pakistan ‘Click Farms’. In een Click Farm werken mensen die de hele dag foto’s op honderden accounts aan het liken zijn en die met verschillende accounts mensen volgen. Om niet gesnapt te worden gebruiken ze meerdere simkaarten zodat het net lijkt alsof de likes en volgers van meerdere plekken vandaan komen. Als je wil weten of een Instagrammer dit gebruikt moet je de likes die ze ontvangen heel nauwlettend in de gaten houden. Als deze likes voor het grootste gedeelte afkomstig zijn van vage accounts, dan weet je eigenlijk wel genoeg.

Je kunt er ook voor kiezen om een like-generator aan te zetten, als je deze aan hebt staan wordt er met een tooltje vanuit jouw account geliket. Zelf merk je daar niets van en je hebt er verder ook geen omkijken naar. Doordat jij heel veel foto’s op verschillende accounts liket, val jij op bij die andere accounts. Ondertussen krijg jij weer likes van andere mensen die ook het systeem gebruiken. Het is zeg maar de #like4like van vroeger, alleen hoef je er zelf niets meer voor te doen. De mensen die dit gebruiken zijn iets makkelijker op te sporen. Klik maar eens op het hartje onderin en klik dan niet op ‘you’ maar op ‘following’ daarin kun je precies zien wat de mensen die jij volgt aan het liken zijn. Als er mensen zijn die 24 uur per dag aan het liken zijn en soms de meest vage shit liken, dan kun je de klok er op gelijk zetten dat wat zij aan het doen zijn, niet geheel volgens de regels van Instagram is.

Want je begrijpt misschien wel dat Instagram dit soort praktijken niet waardeert. Partijen die dit soort diensten aanbieden worden dan ook regelmatig uit de lucht getrokken door Instagram.

Maar terwijl Instagram deze ‘diensten’ probeert op te rollen, werkt het nieuwe algoritme dit soort praktijken alleen maar meer in de hand. Als je foto veel geliket wordt, populair is, krijgen meer mensen deze te zien. Dit zorgt voor een soort van sneeuwbal-effect, want hierdoor wordt de foto dus nóg meer geliket. En doordat zoveel mensen dit doen, is het als eerlijke Instagrammer bijna onmogelijk om op dezelfde snelheid te groeien als Instagrammers die ‘moedernatuur’ een handje helpen.

En je hebt niet eens een extern programma nodig om je likes en volgers iets op te krikken. Je kunt je namelijk ook voegen bij een Instagram-Pod. Instagram-Pods zijn groepjes Instagrammers die met elkaar afspreken om foto’s van elkaar te liken en comments bij elkaar te plaatsen, zodat foto’s populairder worden. Ze spreken elkaar via Insta-DM’s, WhatsApp of Facebook. Het zijn vaak Instagrammers uit eenzelfde niche en met een vergelijkbaar aantal volgers. Hier is in feite helemaal niks mis mee, je overtreedt geen regels.

GEDWONGEN

Maar waar ik wel een probleem mee heb is het feit dat als je tegenwoordig nog een beetje wilt gelden op Instagram, je door andere Instagrammers bijna gedwongen wordt om ook aan dit soort praktijken deel te nemen. Op een oneerlijke manier aan likes en volgers komen lijkt bijna de enige manier om jezelf staande te houden op Instagram. Daarom kan ik het Instagrammers van wie dit de belangrijkste bron van inkomen is het bijna ook niet kwalijk nemen, want ik weet hoe lastig het is om je op dit moment op een eerlijke manier staande te houden. Opdrachtgevers kijken nog steeds vaak naar het aantal volgers en likes en als je mee wil blijven doen, zul je moeten blijven groeien.

En weet je wat ik nu het allerergste vind, dat dit een onderwerp is waar ik daadwerkelijk over na moet denken. Dat dit soort oppervlakkigheden onderdeel van mijn werk zijn. Want waar hebben we het nu in vredesnaam over? We hebben het over een App. Niet over vluchtelingenproblematiek, IS-strijders die terug komen naar Europa, hongersnoden in Afrika en overstromingen in India. We hebben het over INSTAGRAM.

Toch is het iets waar ik over na móet denken, wil ik over een paar jaar nog steeds dit werk, wat ik in zekere mate al sinds 2003 doe, nog steeds kunnen doen. Want hoe leuk ik het in 2003 als veertienjarige thuiswonende scholier ook vond, ik heb nu gewoon een rijtje maandelijkse lasten te betalen waar ik een serieus inkomen voor nodig heb. Ik zou naast het schrijven van boeken, het dagelijks bloggen en vloggen natuurlijk ook een ‘gewone’ baan kunnen zoeken, maar dat ga ik qua tijd natuurlijk niet redden.

Dus ja, dit is voorlopig een onderwerp dat me bezig houdt. Helaas.

Tot zover mijn gedachtes en gevoelens over dit onderwerp. Ik hoop dat ik nu niet overkom als een zure kip. En ik hoop dat misschien een van de Instagrammers die op een oneerlijke manier likes krijgen dit leest en bij zichzelf denkt, misschien moet ik hier toch nog een keer over nadenken.

Liefs,
Annemerel

Delen:

26 Reacties

  1. augustus 3, 2017 / 12:07

    Je slaat exact de nagel op de kop, want ook in België is dit een fenomeen aan het worden.
    Als ik een ‘influencer’ zie die bij hoog en bij laag beweert dat al haar volgers echt zijn, beginnen mijn vingers al te jeuken! Ik heb dan misschien ‘maar’ 1400 volgers op Instagram, ik heb liever 1400 echte mensen die geïntereseerd zijn, dan 31k fake accounts.
    Ik denk dat wel meerdere bloggers/IG-ers die struggles hebben, want hoe moet je nu als beginner nog opboksen tegen die gigantische accounts… In ieder geval, ik kan er ook heel lang over doorgaan. Zal ik anders naast jou op de zure kippenstok komen zitten? ;-)

  2. augustus 3, 2017 / 12:19

    Ik snap je ergernis wel, en zie het nut van nepvolgers ook niet. Mijn grootste ergernis zijn ‘grote Instagrammers’ die tooltjes inzetten om mensen automatisch te volgen, irrelevante comments achter te laten of random likes uit te delen. En dan daarna snel weer ontvolgen – vaak ook als je terugvolgt – wat ik meestal niet doe omdat het doorgaans voor mij volslagen oninteressante accounts zijn. (Ik vraag me dan overigens wel af op basis waarvan fitness/afslankgoeroes en bodybuilders op mij stuiten, want uit niks blijkt dat ik daar interesse in heb… en die heb ik ook niet.) Ik vind heel gelikte accounts ook ontzettend saai. Veel reisbloggers hebben alleen maar van die übergestylde tropische strand- en oerwoudplaatjes. Ik vind dat oersaai, daar zit niks meer aan persoonlijkheid bij. Persoonlijkere foto’s die een verhaal vertellen, die ook niet helemaal perfect zijn, vind ik veel leuker dan die gelikte rommel. De spontane selfie die je hierboven post is daarom juist hartstikke leuk. Omdat hij iets vertelt. (Daarmee zeg ik overigens niet dat je account verder ’te gelikt’ zou zijn, want dat is niet zo.)

  3. M
    augustus 3, 2017 / 12:20

    Hi Annemerel,

    Mooi geschreven, ik ben het helemaal met je eens. Wat ik je wil zeggen is dat ik je volg omdat je ‘echt’ bent. Zo kom je over in je blogs, foto’s en video’s. En precies dát maakt het heel leuk om je te volgen. In het echte leven houden we toch ook niet van mensen die ‘nep’ zijn? De instagrammers waar jij het over hebt zijn niet altijd ‘puur’ en zichzelf. Ik weet zeker dat jouw doelgroep hier doorheen prikt. Blijf zo echt en positief (zoals in je vrolijke vakantieblogs) als je bent, dat is je kracht. Ik denk dat heel veel van je volgers het met mij eens zijn.

    P.s. Normaal gesproken reageer ik niet zo snel op berichten maar nu moest ik dit even aan je vertellen ;-).

  4. augustus 3, 2017 / 12:30

    Ik begrijp je VOLLEDIG! Maar ik hoop (en denk) dat merken en opdrachtgevers deze problematiek ook beginnen inzien en zich realiseren dat het soms beter is om met iemand samen te werken die een veel grotere interactie (reacties) heeft dan bereik. Fingers crossed :)

    En nee, voor mij kom je niet over als een zure kip. Het is je werk dus het is logisch dat je ook daar over nadenkt!

  5. Ilse
    augustus 3, 2017 / 12:35

    Ergens snap ik wel dat mensen wil opvallen en veel likes op foto’s willen maar om dit via gekochte apps of iets te doen gaat mij ook te ver. En ik snap wel dat je ermee bezig bent.

  6. augustus 3, 2017 / 12:53

    Als ik ’s nachts om iets van drie uur wakker word (gebeurt vaker dan ik zou willen), dan kijk ik ook altijd even wie er op dat moment foto’s aan het liken zijn. Zó veel mensen! En inderdaad, soms de meest vage shit. Nu ben ik sowieso een Instagram doos dus ik snap dat mensen me niet willen volgen, maar met zulke dingen wordt het inderdaad wel moeilijker.

  7. augustus 3, 2017 / 12:57

    Ik heb het ook gemerkt en doe er echt niet aan mee. Zelfs van die vage buitenlandse accounts blokkeer ik, terwijl daar mijn teller wel van op kan lopen. Ik wil dat soort onzin gewoon niet. Goede post!

  8. augustus 3, 2017 / 14:26

    Ik snap niet dat mensen dat doen! Ik heb liever 1 echte volger of like dan 100 neppes die niets betekenen.

  9. xAmberc
    augustus 3, 2017 / 14:39

    Ik vind het ronduit belachelijk hoe dit allemaal gebeurd op instagram. Ik heb zelf een tweede Instagram account voor mijn reisfoto’s en ze worden niet geëdit. Puur omdat de wereld zelf ook niet een filter of automatische photoshop stand heeft. Ik wil de echtheid van de gebieden en kleuren laten zien.

    Ik vind het onwijs leuk dat mensen geld verdienen met Instagram. Maar dat er serieuze fotoploegen voor aanwezig zijn en dat alles gephotoshopt moet worden gaat wat mij betreft te ver.

  10. Sofie
    augustus 3, 2017 / 16:56

    Heel goed geschreven, ben het er volledig mee eens. Jammer dat het meteen zo competitief geworden is. Voor mij blijven de persoonlijke foto’s met een imperfectie of een verhaal er toch bovenuit springen. Een te perfect account ontvolg ik al snel, dat wordt ook maar saai…

  11. augustus 3, 2017 / 17:18

    Instagram is inderdaad minder leuk geworden doordat algoritmes bepalen wat je te zien krijgt en natuurlijk door de reclames waar ze je mee overvoeren. Maar toen ik ermee startte in 2013 had je ook al toplijsten waar je alleen in kon komen als je de boel manipuleerde. Iemand die ik volgde legde een keer uit hoe hij dat deed, ik heb hem meteen ontvolgt. Mensen die zich de afgelopen jaren puur op één onderwerp concentreerden (zou in jouw geval hardlopen kunnen zijn) kregen gaandeweg veel meer volgers dan mensen die zich breed profileren (laten zien wat je allemaal voor je (telefoon)lens krijgt. De tweede groep vind ik veel leuker, ondanks dat je foto’s te zien krijgt die mij niet interesseren.

    Je hebt altijd mensen die iets kopen of volgen omdat het populair is. En mensen die iets doen omdat ze het leuk vinden, ongeacht wat anderen er van vinden. Wat de één een geweldige televisieshow vindt, wordt door de ander als pulp, fake of scripted beschouwd. Zoveel mensen, zoveel smaken.

    Gelukkig beginnen ook de grote multinationals in te zien dat het niet om kwantiteit (clicks, volgers) gaat maar om kwaliteit, hoewel dat lastig vast te stellen is. Zie dit artikel van gisteren: https://www.volkskrant.nl/tech/hebben-digitale-advertenties-hun-beste-tijd-gehad-een-van-s-werelds-grootste-adverteerders-gelooft-er-niet-meer-in~a4509110/

    Ik heb geen moeite met DSLR foto’s op Instagram, daar doe ik vanaf het begin ook aan mee. Video’s op Instagram vind ik nog steeds niet passen, hoewel ik me er zelf ook wel eens aan bezondigd heb. Maar mijn heilige huis op Instagram blijft het vierkante formaat, dat dwingt je namelijk om bij het maken van een foto speciaal aan Instagram te denken; hoe krijg ik de compositie mooi in een vierkant? Dat je daarvoor professionele apparatuur of een oude telefooncamera gebruikt, het resultaat is het enige wat telt! En natuurlijk de waardering van echte volgers.

  12. augustus 3, 2017 / 18:08

    Echt met alles eens uit deze post! Dit is wat mij de laatste tijd ook erg stoort op Instagram en ik weiger eraan mee te doen.
    Ook ik werd uitgenodigd voor pods maar ik heb dit afgeslagen. Het voelt voor mij niet echt om “verplicht” op andere accounts te moeten reageren en zij op mij. Als ik je foto’s leuk vind dan volg ik en dan like/comment ik. Anders niet.

    Zo ook dat hele volg-ontvolg spelletje waar veel bloggers zich schuldig aan maken. Vreselijk irritant en ik krijg op die manier echt geen zin om op hun blog te kijken.

    Oja en natuurlijk bewerk ik ook m’n foto’s wat. Inderdaad vroeger met het prachtige Earlybird filter. Tegenwoordig pas ik vaak belichting en contrast was aan in een app. Soms twijfel ik om ook nog een snoer of stopcontact weg te werken op m’n foto’s (interieur account), maar tot nu toe gekozen om dat niet te doen. Toch nog een beetje #reallife zeg maar.

  13. Karlijn
    augustus 3, 2017 / 19:17

    Ik vind het ook zó frustrerend! Ik weet dat er belangrijkere dingen zijn om je druk om te maken, maar ik vind het wel jammer dat zo’n leuk platform als instagram zo verpest is.

    Ik heb er heeel lang over gedaan om 1000 volgers te bereiken met mijn foodblog en nog steeds zie ik dat het aantal volgers steeds enorm schommelt, gewoon omdat er allemaal van die mensen met bots zijn die me volgen en weer ontvolgen.

    Ik zie andere soortgelijke accounts mer dezelfde soort foto’s als ik die mij voorbij vliegen qua volgers en dat kan bijna niet op de natuurlijke manier zijn. Maar ik heb besloten dat ik me er niet meer druk om ga maken. Ik heb veel liever wat minder volgers die het echt leuk vinden wat ik laat zien, dan heel veel neppe gekochte likes. Dan maar wat minder volgers, maar wel gewoon echte mensen!

  14. augustus 3, 2017 / 20:49

    Goed stuk! Ik kan mij eigenlijk helemaal aansluiten bij jouw mening. Ik vind Instagram leuk, maar erger mezelf steeds vaker aan te perfect opgepoetste foto’s (ja oké, ik gebruik ook wel eens een filter, maar laat die kraaienpootjes vrolijk zien, this is it..), alleen maar overgeposeerde foto’s en ‘alles voor de likes’ strategieën. Gelukkig zijn er ook nog een heleboel toffe accounts die het wel wat natuurlijker houden en mijn feed een stuk realistischer houden.

    Bovendien zet ik ook flink mijn vraagtekens bij groepjes. Ik zie het in Facebookgroepen dagelijks oproepjes voorbij komen om elkaar te volgen/te reageren/te liken op blogs en/of Instagramaccounts. Ik denk dat deze drang naar populariteit en hebberigheid uiteindelijk een deel van de markt om zeep gaan helpen of er in ieder geval door opdrachtgevers op den duur flinke vraagtekens worden gezet bij de ‘populariteit’ van een blogger.

    Het blijft een interessante kwestie. :)

  15. Mieke
    augustus 3, 2017 / 23:09

    Ik geef je volledig gelijk en vind je artikel goed geschreven. Onder de Belgische ‘grotere’ instagrammers is het zo opvallend aanwezig dat het gênant wordt. In een simpele test van 5 minuten kon ik meteen bij drie bloggers zien dat ze onder élke foto van elkaar steeds bij elkaar reageerden (en reageren) en dan nog met de meest onbenullige niets-toevoegende reacties zoals: ‘wat knap babe’, of ‘deze tool is echt handig babe’ of (dit was de ergste): ‘kan je dit online bestellen babe?’ onder een foto van een spon voor horloges met een online kortingscode bij. Serieeeeeeus. Ik kan daar echt niet bij. Ik heb ze meteen alledrie ontvolgd omdat er niets ‘echt’ meer aan is. Hopelijk waait die trend snel over want ik erger mij er dood aan (ook al is het dus inderdaad banaal; het is maar instagram).
    Zelf heb ik trouwens een afgesloten profiel dat enkel mijn vrienden kunnen volgen: volgens mij waar instagram origineel echt voor bedoeld was. (Maar niks tegen de foto’s die publiekelijk zijn natuurlijk).

  16. augustus 4, 2017 / 08:17

    Heel interessant stuk en iets waar ik mij ook steeds meer aan erger. Ik krijg de laatste tijd bijvoorbeeld iedere keer foto’s bovenaan te zien die al 6 dagen geleden geplaatst zijn? Gewoon omdat die dan populair zijn maar die heb ik ook al 3x voorbij zien komen. Daar heb ik toch helemaal geen zin in..
    Daarnaast groeide ik eerder met mijn Instagram best leuk maar op het moment is het iedere keer 5 volgers er bij, 4 of 5 weer kwijt. Allerlei vage accounts die me volgen en ontvolgen. Nee het wordt er niet leuker op!

  17. Simone
    augustus 4, 2017 / 09:03

    Ik snap heel goed dat je je er druk om maakt! Ik gebruik insta niet zoals jij voor werk, maar volg wel veel bloggers en youtubers en ben er de laatste paar maanden zo veel meer bewust van dat mensen het platform ‘oneerlijk’ gebruiken. Sindsdien ontvolg ik elke week wel een paar accounts waarvan ik dan zie dat ze elk uur heel veel likes uitdelen onder ‘following’. Maar ook die pods zie je steeds meer, je ziet continu dezelfde personen op elkaar reageren en nu ontvolg ik die personen ook maar. Ik vind het al best wel frustrerend omdat het vaak mensen zijn die ik al lang volg en waar ik dit ook niet van had verwacht (wat ook weer gek is want ik ken die personen natuurlijk helemaal niet, maar toch). Dus ik kan me al helemaal voorstellen dat je er als blogger zelf gefrustreerd van raakt! Ik heb het idee dat met al het geld en de gratis spullen het bloggers soms een beetje naar hun hoofd stijgt en dat ze dit soort dingen dan normaal gaan vinden, terwijl als je er over nadenkt het echt best wel triest is. Maar ik geloof er wel in dat doordat er nu meer over bekend is, op de lange termijn de eerlijke personen ‘voordeel’ zullen hebben. Mensen gaan wel door dat neppe heenprikken op den duur! Goed dat je het deelt, lijkt me best lastig met zoveel ‘collegas’ om je heen die dit allemaal doen!

  18. Demi
    augustus 4, 2017 / 10:30

    Ik ben het helemaal met je eens!! Je hebt helemaal gelijk! Ik ben je gaan volgen omdat je zo oprecht leuk en eerlijk en spontaan bent! En een knappe verschijning dat werkt natuurlijk ook mee hihi! Door jou account ben ik geïnspireerd om te gaan hardlopen en word altijd zo gemotiveerd door als je blogs , instaposts ect! Dus blijf ook vooral zo doorgaan!!☺️ en ik kan niet wachten tot je nieuwe boek bij mij op de deurmat beland! Liefs demi

  19. augustus 4, 2017 / 11:55

    Amen! Ik moet zeggen dat ik het algo-ritme van Instagram echt super irritant vind. Ik zie foto’s van 3,4,5 dagen geleden en van anderen helemaal niet. Ik kom er soms achter dat iemand 5 nieuwe foto’s heeft geplaatst en ze nooit gezien heb in mn tijdlijn.

    Maar volgers en likes kopen no way. Trouwens volgen en ontvolgen doe ik ook niet aan. Ik zit wel in instapods, maar ook alleen met mensen die ik oprecht leuk vind.

  20. augustus 4, 2017 / 13:55

    Ik vind je niet zuur, ik kan me alleen bij je woorden aansluiten.
    Het is gewoon jammer dat jij je met bepaalde dingen bezig moet houden, omdat je anders niet mee komt/groeit.
    Jouw blog is je baan, mijn blog is mijn hobby, maar soms heb ik zelfs het gevoel mee te moeten in de ‘rat race’ van meer likes, meer volgers en steeds mooiere foto’s.
    Soms voel ik mij beperkt in wat ik “kan” delen.
    Daarmee bedoel ik eigenlijk net wat jij zegt: Vroeger (al is vroeger voor mij 3 jaar terug) klapte ik alles spontaan op Instagram.
    Nu moet de foto mooi zijn, bewerkt worden en eigenlijk niet te zeer uit de toon vallen met je andere plaatjes.
    En ja, ik geef het toe: Zelfs ik houd daar wel eens rekening mee.
    Mijn blog is mijn hobby, maar dat betekent niet dat ik niet wil groeien qua bereik en followers.

    Over die like-bots… Breek me de b*k niet open.
    Ik zie zoveel mensen die dat doen of die ineens ‘over night’ er 1000 volgers bij hebben, die vrijwel allemaal Pablo of Juan heten.
    En dan scoren ze met hun 5000 volgers nog geen 22 likes.
    Wie houd je in vredesnaam voor de gek?!
    Ben je dan trots op jezelf? Heb je dan een voldaan gevoel?
    Ik heb voor iedere volger “gewerkt” en daar ben ik trots op en blij mee/dankbaar voor dat ze mij volgen om dat ze dat willen.

    Ik hoop dat bedrijven eens beter op gaan letten.

    Weet je wat mij trouwens ook altijd verbaasd? Iedereen is het hier nu met je eens, maar ondertussen hebben mensen met de “perfecte feed” vaak wel de meeste volgers.

  21. Astrid
    augustus 4, 2017 / 14:30

    Wanneer ik merk dat iemand een like generator heeft aanstaan, krijgt deze persoon van mij überhaupt geen follow ookal zijn zijn/haar foto’s hardstikke leuk.

    Zelf gebruik ik alleen een lading hashtags en blader ik daar zo af en toe doorheen om nieuwe mensen te ontdekken, maar het valt gewoon op wanneer een account – dat me niet volgt – al-tijd mijn foto’s liked als ik bepaalde hashtags gebruik ongeacht het tijdstip waarop ik de foto plaats. :P

    Het is zo zonde dat het zo populair is geworden op instagram. Het is de makkelijke weg. Alsof je op school zit met een project, geen reet uitvoert maar uiteindelijk wel hetzelfde cijfer krijgt als je groepsgenoten. Meeliften. Ik heb veel meer respect voor mensen die zonder al die truucjes volgers krijgen. Vind het juist mooi om een instagrammer op een eerlijke manier te zien groeien. :)

  22. Manon
    augustus 4, 2017 / 23:59

    Wow bizar he.. Zo verslaafd aan de ‘goedkeuring’van vreemden. Waar ik me altijd over verbaas; mensen met duizenden volgers die mij dan ineens een volgverzoek sturen. Terwijl ik een (bewust) heel klein en afgeschermd instagram account heb wat totaal niet interessant is voor iemand die mij niet kent. Iemand die mij dat uit kan leggen? Gaat dat ook allemaal automatisch via een of andere tool oid?

  23. Marieke
    augustus 5, 2017 / 15:14

    Goed stuk.
    De oplossing zou voor een groot deel gevonden kunnen worden bij de opdrachtgevers. Kaart het eens aan, zouden ze dit nu niet juist als enorm Pluspunt van jouw account zien? Ik zie een nieuw sellingpoint! :-)

  24. Krista
    augustus 6, 2017 / 13:01

    Probeer jezelf te onderscheiden in kwaliteit en niet in kwantiteit. Jouw toegevoegde waarde is veel breder dan het aantal volgers, dat weten (sport)merken volgens mij ook wel. Jij spoort veel mensen aan om te beginnen met hardlopen en je hebt heel veel volgers die je al jarenlang volgen. Dat gezegd hebbende, in het kader van kwaliteit moet je deze blog misschien nog even nalezen op spelfouten, staan er vrij veel in ;)

  25. augustus 6, 2017 / 18:32

    Awel , ik heb dit ook al opgemerkt ! Ik ben een kleine garnaal op instagram , gewoon dat ik dingen post die ikzelf graag heb of zie . Ik vroeg het mij al af wat ik verkeer doe , dat andere die ik ken op korte tijd zoveel volgers krijgen . Dankzij je uitleg weet ik nu meer . Triestig dat mensen zo aan volgers komen die eigenlijk niet bestaan. Heb ook liever mensen die mij volgen omdat ze mijn post leuk vinden ! Veel succes annemerel !

  26. augustus 16, 2017 / 17:10

    Ik ben het helemaal met je eens: ik krijg ook wel eens reacties op mijn foto’s van accounts die beloven dat ik honderden extra volgers of likes krijg als ik hen volg of een mailtje stuur of wat dan ook. Ik snap best dat mensen willen groeien met Instagram, maar dit vind ik absoluut niet de juiste manier: het hoort erom te gaan dat je toffe foto’s plaatst (als daar een shoot aan vooraf is gegaan, vind ik dat nog niet eens zo erg) en dat je daar plezier in hebt, dat het sociaal en gezellig en eerlijk blijft Dat is het op deze manier niet echt meer, jammer genoeg.