Voorbeschouwing atletiektoernooi Olympische Spelen Parijs

De Olympische Spelen zijn afgelopen vrijdag begonnen, het atletiekprogramma start aanstaande donderdag met het onderdeel snelwandelen. Dat is niet echt een populaire sport in Nederland, want er is geen enkele Nederlandse deelnemer in Parijs aanwezig om de Nederlandse eer hoog te houden. De Nederlandse atletiekploeg bestaat dit jaar uit een recordaantal van 47 deelnemers en vanaf vrijdag (2 augustus) gaan ze los. Dit zijn de onderdelen waar ik zelf het meest naar uitkijk (en waarom).

Mixed Relay (400 meter)

Met wereldtoppers als Femke Bol, Lieke Klaver en Liemarvin Bonevacia hebben we een serieuze kans op de 400 meter mixed relay. Tijdens de WK Relay eerder dit jaar werd het Nederlandse team (zonder Bonevacia) tweede achter de Verenigde Staten. Tijdens de WK vorig jaar in Budapest lagen we op koers voor de overwinning, totdat Femke bol in de laatste meters onderuit ging. 

De eerste ronde van de Mixed Relay is direct op vrijdagavond (2/8), de avond erna is de finale. Fijn dat het zo vroeg in het toernooi is, want zowel Lieke als Liemarvin hoeven de rest van het weekend niet op hun individuele onderdeel in actie te komen, dus ik verwacht dat ze – mits fit – ook alle twee inzetbaar zullen zijn, zeker in de finale. Femke mag de ochtend na de finale aan de bak voor de eerste ronde van de 400 meter horden, maar in dat onderdeel is ze zo dominant, dat ik niet verwacht dat ze haar daarom de finale van de mixed niet laten lopen. 

En in dat geval kunnen ze ook zeker strijden voor de medailles en wie weet, zelfs voor een gouden plak gaan. Kanttekening is wel dat ook andere landen hun beste lopers op zullen stellen, in tegenstelling tot op andere toernooien (zoals in Budapest vorig jaar, of het Mixed Relays toernooi op de Bahamas eerder dit jaar). 

Voordeel van ons team is wel dat het samen traint en dus onwijs goed op elkaar ingespeeld is, wat met de wissels natuurlijk wel weer in ons voordeel uit zou kunnen pakken. Goed, ik heb er zin in… al zal ik op het moment zelf waarschijnlijk niet durven kijken.

1500 meter (heren)

De 1500 meter belooft zowel bij de vrouwen als de mannen een spektakel te worden. Bij de mannen staan zowel de winnaar van het vorige Olympische Goud (Jakob Ingebrigtsen) als de winnaar van de laatste WK (Josh Kerr) aan de start. Die twee hebben een gezonde rivaliteit die door de media lichtelijk wordt opgeblazen tot een titanenstrijd. Jakob is in principe snelste van de twee, maar in de laatste twee onderlinge duels trok Josh aan het langste eind. Dat gaat dus spannend worden.

Naast Jakob en Josh staat er ook een Nederlands talent aan de start, de 19-jarige Niels Laros. Niels liep een paar weken geleden in Hengelo het wereld junioren record op de 1000 meter en is dus in bloedvorm. In zijn twee races daarna kwam hij al vroeg in de race ten val. In Monaco stapte hij gedesillusioneerd uit, in Londen, een week later, herpakte hij zich en wist hij zich van achter in het veld toch nog tot de beste vier te scharen. De commentator zei grappend ‘dit moet de snelste mijl inclusief val geweest zijn’. Ik weet niet wat die Nederlandse atleten met vallen hebben, maar ik moet zeggen, het is niet heel goed voor mijn hart. 

De eerste ronde van de 1500 meter is vrijdag (2/8), de halve finale zondagavond (4/8) en de finale is twee dagen later, op dinsdagavond (6/8).

1500 meter (dames)

Bij de dames gaat het er ook hard aan toe op de 1500 meter. Maar waar in het mannenveld veel rivaliteit lijkt te zijn, lijken de dames elkaar juist op een positieve manier naar een hoger niveau te willen helpen. Dit jaar scherpte de Olympisch kampioen van 2016 en 2020 Faith Kipyegon (Kenia) nogmaals het wereldrecord aan, naar een tijd van 3.49.04. In haar kielzog zat de Australische Jessica Hull, die haar PR met ruim vijf seconden verbeterde naar een tijd van 3.50. 

Er staat op dit moment een Nederlandse deelneemster op de lijst genaamd Sifan Hassan. In Tokyo won ze brons op deze afstand, maar inmiddels heeft ze ook de marathon aan haar curriculum toegevoegd en lijken haar beste dagen op de 1500 meter in het verleden te liggen. Een paar weken terug liep ze 4.04 in Hengelo.

Sifan Hassan

OK, laten we het dan direct maar even over Sifan Hassan hebben. De Nederlandse atlete staat ingeschreven op vier onderdelen in Parijs, de 1500, 5000, 10.000 en de marathon. Verwacht wordt dat ze niet alle vier de onderdelen zal doen, vanmiddag (31/7) om 13.00u gaat ze bekendmaken wat haar Olympisch Programma zal zijn. Mocht ze alle onderdelen willen doen (en bij alle onderdelen de finale halen) dan zou haar programma er zo uit zien:

Vrijdag 2/8 – 18.10: 5000 meter voorronde
Maandag 5/8: 21.10: 5000 meter finale
Dinsdag 6/8: 10.05: 1500 meter voorronde
Woensdag 7/8: 12.45u: 1500 meter repechage*
Donderdag 8/8: 19.45u: 1500 meter halve finale
Vrijdag 9/8: 20.55u: 10.000 meter finale
Zaterdag 10/8: 21.54u: 1500 meter finale
Zondag 11/8 8.00u: Marathon

*Repechage is een nieuwe, extra ronde, deelnemers die niet direct door zijn in de eerste voorronde, krijgen een tweede kans op kwalificatie voor de halve finale in deze extra ronde.

Sifan zal vast sneller kunnen herstellen van een inspanning dan ik, maar op zaterdagavond om vijf voor tien een 1500 meter finale lopen en dan op zondagochtend een marathon… met alle toestanden die bij zijn 1500 meter finale komen kijken ligt ze waarschijnlijk niet voor middenacht in bed (en dat zou al heel knap zijn), voor een marathon sta je toch zo’n 3-4 uur van te voren op. Nu is de een na laatste nacht voor de marathon belangrijker dan de nacht voor de marathon, maar ja… die een na laatste nacht zal ze met dit schema ook niet erg goed slapen, want dan staat om negen uur ’s avonds de 10.000 meter gepland. 

Met andere woorden: dit schema klinkt krankzinnig. Daarom is het ook echt wat voor Sifan en als ze er voor gaat, dan vind ik dat stiekem wel heel erg tof, maar ik kan me niet voorstellen dat het succes in de vorm van medailles op zal leveren (ik ben van mening dat succes niet perse gelijk staat aan medailles trouwens). Ik ben heel benieuwd, komende woensdag (31 juli) moet Sifan haar keuze hebben gemaakt en zullen we weten waar ze definitief voor heeft gekozen.

400 meter horden (dames)

Femke Bol is al jaren onverslaanbaar op de 400 meter horden. Sinds haar opkomst in 2020 is ze slechts twee keer in een race verslagen. Tijdens de Olympische Spelen in Tokyo werd ze derde achter de Amerikaanse hordenlopers Sydney McLaughlin-Levrone en Dalilah Muhammed, tijdens de WK in Oregon een jaar later, won ze zilver achter Sydney. Sindsdien heeft ze nooit meer in een race tegen Sydney gelopen, maar daar zal in Parijs hoogstwaarschijnlijk verandering in komen en hoewel het nog geen gelopen race is, vermoed ik dat Sydney ook dit duel zal winnen. 

Sydney liep tijdens de Amerikaanse Trials een wereldrecord (50.65) en hoewel Femke een paar weken geleden een tijd liep die daar niet eens zover vandaan ligt (50.95) was haar tijd gelopen op hoogte, wat voor een 400 meter in je voordeel werkt. Een week later liep ze 51.30 in Londen, ook een mega snelle tijd (en de tweede tijd ooit door Femke gelopen), dus in vorm is ze zeker, maar Sydney lijkt buitenaards. Ze vliegt niet alleen over de horden, ook op de 400 meter vlak is ze ruim een halve minuut sneller dan Femke. Het 400 meter horden toernooi start op zondag (4/8), mocht ze niet direct de halve finale bereiken dan mag ze een dag later in de herkansing op de repechage. De halve finale van de 400 meter horden is op dinsdagavond (6/8) en de finale is twee dagen later op donderdag (8/8) om 21.25u. 

Naast Femke staat ook Cathelijn Peeters aan de start van de 400 meter horden. Tijdens de EK werd ze derde op dit onderdeel. Een finale plaats zou voor haar heel knap zijn, omdat er ook een aantal hele snelle Jamaicanen en Amerikanen aan de start zullen staan. Cathelijn staat met haar tijd van 54.31 zeventiende op de wereld jaarranglijst. 

400 meter (dames)

Lieke Klaver is onze snelste dame op de 400 meter (zonder horden). Haar toernooi start op maandag 5 augustus met de eerste ronde, de repechage ronde is een dag later, de halve finale op woensdagavond 7 augustus en de finale – mocht ze die halen – is op vrijdagavond 9 augustus. 

Het halen van de finale lijkt me voor Lieke het hoogst haalbare doel. Een medaille zou natuurlijk fantastisch zijn, maar in alle eerlijkheid, er staan heel veel snelle dames aan de start. Met 49.58 heeft Lieke de tiende tijd van dit jaar gelopen, er waren dus negen atleten sneller dan Lieke op de 400 meter dit jaar. Twee daarvan zullen niet van start gaan in Parijs, zowel Femke als Sydney starten alleen op de 400 meter horden.

5000 & 10.000 (dames)

Sifan Hassan staat zowel op de 5000 als de 10.000 ingeschreven, voor Nederland staat daarnaast Maureen Koster op de 5000 aan de start en Diane van Es op de 10.000. Hoewel beiden atleten in de vorm van hun leven zijn (Diane won zelfs zilver tijdens de Europese Kampioenschappen in juni), denk ik niet dat ze voor de medailles zullen meestrijden tijdens de Olympische Spelen. Daarvoor zijn er teveel mega snelle Keniaanse en Ethiopische lopers. Ik kijk wel al enorm uit naar de wedstrijden, maar denk dat het voornamelijk Kenia vs Ethiopië zal worden en als Sifan in goede doen is (en daadwerkelijk aan een van deze afstanden meedoet) Kenia vs Ethiopië vs Nederland.

400 meter relay (dames)

Het 400 meter heren relay team won in Tokyo verrassend zilver. Helaas kunnen ze in Parijs niet laten zien wat ze in huis hebben, de mannen hebben zich helaas niet gekwalificeerd. De dames hebben zich gelukkig wél gekwalificeerd en staan als een van de favorieten aan de start. In 2023 wonnen ze goud bij de WK in Budapest, bij het WK Indoor in Glasgow eerder dit jaar wonnen ze wederom de titel. Kanttekening: de andere teams stelden niet hun A-team op tijdens deze toernooien.

De halve finale staat gepland voor vrijdagochtend (9 augustus) en de finale – als ze deze halen – voor de slotavond van de atletiek (10 augustus). Als Lieke in de finale van de 400 meter staat (die op vrijdagavond is) verwacht ik niet dat ze in de halve finale wordt opgesteld. Femke loopt – als ze de finale van de 400 meter staat – de avond voor de voorronde haar finale, geen idee of ze daar zo snel van herstelt dat ze kan worden opgesteld de volgende ochtend. 

Gelukkig hebben we ook andere lopers die flink snel kunnen lopen op de 400, zoals Eveline Saalberg (liep een paar weken geleden een PR van 50.95) en Lisanne de Witte (liep dit jaar 51.44). Ook Cathelijn Peeters is snel (dit jaar 51.08), maar het kan zijn dat ook zij in de finale van de 400 meter horden staat de avond ervoor. De twintigjarige Myrthe van der Schoot (52.48) en Anne van der Wiel (52.54) zijn ook onderdeel van de damesploeg.

Kogelstoten en discuswerpen (dames)

Ik moet eerlijk zeggen dat ik het meest uitkijk naar de looponderdelen, maar het mag ook niet onbenoemd blijven dat er maar liefst drie Nederlandse dames meedoen aan het kogelstoten. Jessica Schilder (stootte dit jaar een PR van 20.33, slechts een iemand stootte dit jaar verder, de Canadese Sarah Mitton) en Jorinde van Klinken (22ste van 2024) en Alida van Dalen (25ste van 2024). Noem me chauvinistisch, maar sinds we Nederlandse meiden hebben die het goed doen op de veldonderdelen, vind ik het ook een stuk leuker en interessanter om te volgen.

Jorinde en Alida doen trouwens de dubbel, ze staan ook op de lijst voor het discuswerpen, daar zijn ze zelfs nog wat succesvoller. Jorinde wierp dit jaar 67.23 (slechts vier mensen wierpen dit jaar verder) en Alida van Dalen staat op dit moment op de negende plek van de wereldranglijst. 

Het discuswerpen begint op vrijdagochtend 2 augustus en het kogelstoten een week later, op donderdag 8 augustus.

De marathon (heren)

Op zaterdag 10 augustus (heren) en op zondag 11 augustus (dames) wordt de marathon in Parijs gelopen. Bij de mannen staan Abdi Nageeye en Khalid Choukoud voor Nederland aan de start. Abdi won in Tokyo (of eigenlijk Saporo) verrassend zilver, wat kan hij in Parijs? Dat is altijd spannend, maar bij Abdi al helemaal (hij heeft vaak of hele goede marathons, of er gaat van alles fout). Eliud Kipchoge was in Rio en in Tokyo de winnaar van het Olympisch goud en staat ook in Parijs aan de start, kan hij gaan voor de historische triple? Zijn laatste marathon (in Tokyo dit jaar) ging niet geheel vlekkeloos en hij tikt dit najaar ook al de veertig aan, maar ik denk dat hij ons nog wel kan verrassen.

Ook Kenenisa Bekele staat aan de start van de Olympische Marathon. De oud-wereldrecordhouder op de 5000 en 10.000 meter liep vijf jaar geleden in Berlijn 2.01.41, slechts twee seconden langzamer dan het toenmalige wereldrecord van Kipchoge (inmiddels heeft Kipchoge zichzelf met een halve minuut verbetert en is het wereldrecord zelfs nog wat sneller, maar de huidige wereldrecordhouder – Kelvin Kiptum – is helaas eerder dit jaar bij een tragisch auto ongeluk overleden). Bekele is inmiddels 42 en liep in Londen een wereldrecord in zijn leeftijdsklasse (2:04:15), ter vergelijking, Kipchoge liep in Tokyo dit jaar een wat mindere marathon en liep 2:06:50.

Abdi Nageeye lijkt in uitstekende vorm te zijn voor de marathon. Hij heeft niet het snelste persoonlijk record, maar is tactisch vaak wel erg goed. Zijn manager noemde hem in podcast de Pacer ‘het slimste jongetje van de klas’. De Olympische marathon is er een zonder hazen en over een uitdagend parcours, tijdens de vorige spelen bewees Abdi dat hij goed is in dit soort situaties. Ik weet in ieder geval wat ik zaterdagochtend 10 augustus doe.

De marathon (dames)

Sifan Hassan staat naar alle waarschijnlijkheid ook aan de start van de marathon. Zij won in 2023 goud in Londen en Chicago, maar kan haar winning-streak dit voorjaar niet voortzetten tijdens de Tokyo Marathon. De winnaar van het goud in Tokyo – de Keniaanse Peres Jepchirchir – staat ook aan de start. In de tussentijd heeft Peres ook de New York, Boston en London Marathon op haar naam geschreven dus die is wederom een kanshebber op eremetaal. Ook de huidige wereldrecordhoudster Tigst Assefa (Ethiopië) staat aan de start van de marathon. In Berlijn liep ze een tijd van 2.11, maar het parcours van de Olympische Marathon is wel compleet anders dan de super vlakke Berlijn Marathon. Dit jaar werd Assefa in Londen tweede in 2.16, achter Peres Jepchirchir.

Zelf juich ik – naast Sifan – hard voor de Nederlandse Anne Luijten. Tuur heeft haar in haar jeugd jarenlang getraind en is zelfs met haar mee geweest naar internationale toernooien. Je begrijpt, wij zijn volledig Team Anne. Zelf schat ze haar kansen heel bescheiden in en dat is waarschijnlijk ook gewoon heel realistisch, maar je weet het nooit he… wie had verwacht dat de Amerikaanse Molly Seidel in Tokyo er met het brons vandoor zou gaan. Ze ging de race in met een PR van 2.25.13 (en er stonden dus tientallen lopers met een sneller PR aan de start). In een lastige marathon als deze kan er van alles gebeuren.

Tot zover mijn voorbeschouwing, er zijn nog veel meer onderdelen die ik ga bekijken. Sterker nog, ik wil geen enkel onderdeel missen. De honderd horden met Nadine Visser, het polsstokspringen met Mondo Duplantis, de zevenkamp met Anouk Vetter, Emma Oosterwegel en Sofie Dokter (maar ook de Belgische Nafi Thiam en de Amerikaanse Anna Hall). De 800 dames met het Britse fenomeen Keely Hodgkinson… Dit wordt tien dagen lang keihard genieten.

Liefs,
Annemerel

Delen: